Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak se chovat při hromadné dopravní nehodě? Kde zastavit? A lze z auta vystoupit?

David Bureš
Diskuze (9)

Hromadné dopravní nehody mají svá specifika. Zničených aut bývá hodně, doprava v daném místě je zcela zablokována.

Hromadné dopravní nehody nejsou v zimě kvůli kombinaci špatného počasí a husté dopravě až tak neobvyklým jevem. Nedávná hromadná nehoda na dálnici D1 ukázala náročnost takové situace, vždyť kolony se rozjely až po několika hodinách. Víte, jak se v takové situaci zachovat?

Předvídejte!

V první řadě je především potřeba předvídat a nehodě předejít. Záběry z tohoto typu totiž obvykle ukazují, že někteří řidiči vůbec nedbají na špatné počasí a při takových podmínkách nezpomalí, nebo jen málo. Kvůli špatné viditelnosti tak nedokážou reagovat na nabouraná vozidla před sebou a srazí se s nimi, čímž nehodu dále zhoršují.

 

Video se připravuje ...

 

„Na paměti je třeba mít, že na sněhu či dokonce náledí se brzdná dráha významně prodlužuje,“ zdůrazňuje dopravní expert Roman Budský z Týmu dopravní bezpečnosti. Jestliže na suchu při 130 km/h po započtení reakční doby zabrzdíte na nějakých 129 metrech, na zledovatělé vozovce to může být klidně 470 metrů.

 

Jestliže už na nehodu (případně pomalu jedoucí nebo rovnou stojící kolonu) před sebou zareagujete, je rozhodně nutné na ni upozornit také řidiče za sebou. To znamená během zpomalování zapnout výstražná světla. „Včasné a pozvolné přibrzďování před kritickým místem a rozsvícení varovných blikačů by mělo upozornit na nebezpečnou situaci i lehkomyslné rychlíky za námi,“ doplňuje Budský.

Video se připravuje ...

Pokud už do stojící kolony dojíždíte, myslete na to, že byste měli zastavit tak, abyste nebránili průjezdu vozidel záchranářů k nehodě. „V případě dálnice vozidla v levém jízdním pruhu musí stát co nejvíce ke středovému dělícímu pásu a vozidla v pravém jízdním pruhu co nejvíce k pravému okraji vozovky tak, aby mezi nimi vznikl dostatečný prostor pro průjezd vozidel integrovaného záchranného systému,“ připomíná policejní mluvčí Petr Habenicht. Na tříproudé dálnici se řidiči v levém pruhu řadí vlevo, ti v ostatních co nejvíce vpravo. 

 

Kdy nehodu objet?

Co se týče samotného zastavení, záleží na konkrétní situaci. „V případě, kdy komunikace zůstává z části bezpečně průjezdná, tak řidiči mohou takovouto dopravní nehodu objet a zastavit před touto dopravní nehodu, aby mohli případně poskytnout první pomoc posádkám zúčastněných vozidel,“ říká Habenicht.

Naopak v případě, kdy místo havárie není možné objet, je vhodné vyčkat příjezdu policie, i kvůli tomu, aby řidič mohl případně poskytnout svědectví. „Pokud má řidič třeba kamerový záznam z palubní kamery, je vhodné počkat na příjezd hlídky nebo poskytnout účastníkům nehody údaje o své osobě, aby jej policisté mohli kontaktovat,“ doplňuje Habenicht.

To samé platí pro případné vystoupení vozidla. Pokud je situace v daném místě nebezpečná pro posádky přijíždějících vozidel, je vhodné, aby osoby vystoupily a šly se schovat někam na bezpečné místo, třeba za svodidla. Po silnici by se však osoby měly pohybovat opatrně, aby je projíždějící vozidla nesrazila. „Naopak v případě, kdy je již souvislá kolona stojících vozidel a situace je bezpečná, tak posádky vozidel by neměly vystupovat,“ tvrdí Habenicht. Když už jsou na místě policisté, měli by řidiči zůstat ve vozidlech a dbát pokynů zasahujících složek.

Právě to je jediná situace, kdy je možné na dálnici couvat a vycouvat k nejbližšímu sjezdu, abyste z dálnice sjeli a kolonu objeli po jiných silnicích. „Zákon o silničním provozu couvání na dálnici výslovně zakazuje. Jiná bude ovšem situace, kdy tak budeme činit na základě pokynů policistů či hasičů ve stejnokroji. Ty naopak budeme povinni uposlechnout,“ upozorňuje dopravní expert Roman Budský.

„V případech, že objízdné trasy nejsou vhodné např. pro nákladní vozidla, tak řidiči musí vyčkat v kolonách na otevření komunikace,“ doplňuje k tomu policejní mluvčí Petr Habenicht. Objízdné trasy navíc mnohdy ani nebývají stanoveny, to když odklízení nehody netrvá dlouho.

Jak s povinnými přestávkami?

Právě pro řidiče nákladních vozidel může být kolona způsobená nehodou problém, a to kvůli povinným bezpečnostním přestávkám. Ostatně v souvislosti s nedávnou hromadnou nehodou na D1 se psalo o tom, kterak množství řidičů kamionů zůstalo na silnici stát, protože si museli dát povinnou pauzu. Tito řidiči se totiž v těchto případech mohou odchýlit od doby řízení pouze v míře nezbytné pro dojetí na vhodné místo zastávky tak, aby zajistil bezpečnost osob, vozidla, které řídí, nebo jeho nákladu, pokud neohrozí bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

„Řidič uvede důvod odchylky ručně na záznamovém listu záznamového zařízení, na výtisku ze záznamového zařízení nebo ve svém pracovním plánu nejpozději po dojetí na vhodné místo zastávky,“ říká k tomu Habenicht. Jak ale upozorňuje Roman Budský z Týmu dopravní bezpečnosti, kolem českých dálnic nebývá dostatek míst k odstavení vozidla, a tak někdy šoférům nezbývá nic jiného než zastavit někde u silnice nižší třídy.

Připravte se!

Když jsme pak v úvodu hovořili o předvídání, je nutné zmínit i to, že obzvlášť v zimě a v létě by řidiči měli myslet na to, že se do takové, několikahodinové stojící kolony mohou dostat. „Určitě je dobré mít s sebou něco k pití a zakousnutí, zvlášť pokud s námi cestují děti. Lidé trpící nějakými zdravotními potížemi by pak neměli zapomenout si s sebou vzít příslušné medikamenty,“ vyjmenovává Budský, co by řidičům nemělo v autě chybět.

V zimě se pak hodí mít s sebou třeba nějakou deku a hlavně dostatek paliva v nádrži. „Zvyk natankovat až na základě mrkání tzv. hladového oka se může při několikahodinovém popojíždění v koloně náramně vymstít,“ upozorňuje Budský.

David Bureš
Diskuze (9)

Doporučujeme

24. 5. 2019 15:23
Re: A při tom
Pardon, ale žádná jiná reakce než "Excuse me what the fuck?" nenapadá.
28. 1. 2018 12:35
Re: A při tom
Jaký má ten systém dosah? 50m? To je, ale dost blbé, když brzdná dráha je 150m >:D
Avatar - praděda7
28. 1. 2018 10:14
Re: Nejdůležitější je....
Bohužel politika je ve všem. Měl by ses lépe porozhlédnout....
Avatar - Blue Sun
28. 1. 2018 09:55
Re: Nejdůležitější je....
Do všeho namotat politiku, na to musí být diagnóza...
Avatar - curwasportiva
28. 1. 2018 02:08
Re: A při tom
Ja bych zakazal vjezd na dalnici takovym blbcum, jako jsi ty. Kteri si mysli, ze jen proto ze ma v aute nejake systemy, ze se mu nemuze nic stat... On ti zadny system moc nepomuze, kdyz poletis po zmrzle dalnici 130 s presvedcenim, ze se ti nemuze nic stat, ty systeme >:D