Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai HB20X: crossover pouze pro Brazílii

Michal Fokt
Diskuze (11)
Na autosalonu v Sao Paulu si odbyl světovou premiéru nový model automobilky Hyundai, určený výhradně pro brazilský trh.

Hyundai přikládá brazilskému trhu velký důraz, čemuž nasvědčuje i nedávné vybudování nové továrny v Piracicabě, kde se vyrábí auta, navržená speciálně pro potřeby tohoto největšího jihoamerického trhu. A tento týden se na Sao Paulo International Motor Show představila i jedna z novinek pro příští rok - crossover HB20X.

Rozklíčování jeho označení není vůbec těžké. HB je zkratka pro Hyundai Brazil, číslo 20 přiznává příslušnost k dvacítkové globální rodině malých aut a X značí crossover. Jedná se o dnes stále populárnější "softroadovou" verzi standardního hatchbacku (HB20), která má vyšší světlost karoserie, ochranné plastové lemy blatníků a spodní části karoserie, "offroadové" 15" ráfky s balónovějším profilem pneumatik, střešními ližinami a také dramatičtějším vzhledem přídě.

Interiér se může pochlubit kovovými pedály, chromovou povrchovou úpravou klik dveří a ovladačů ventilace a sedadla a volant dostala ozdobné modré švy. Auto má, jako prakticky všechny podobné úpravy, pohon předních kol a dodává se pouze s jediným motorem o objemu 1,6 l o výkonu 94 kW, jenž lze zkombinovat s manuální nebo automatickou převodovkou. Jak už bývá v Brazílii běžné, motor má úpravu flex fuel a může tedy spalovat etanol (E100) včetně jeho libovolných kombinací s benzinem (nejčastěji E20 a E25).

Prodej HB20X začne v Brazílii zkraje příštího roku a v průběhu prvního kvartálu 2013 přibude do rodiny HB20 i varianta sedan. Jestlipak se tímto X inspiruje i evropský i20?

Michal Fokt
Diskuze (11)
23. 10. 2012 19:35
Re: auta dle potřeb trhu
potřeby brazilského trhu jsem shrnul v diskuzi pod hondou fit. A to že se na jihoamerickem trhu prosazují především auta ala logan je prostě fakt. Bohužel v JA se hodne šidí i na materialech, takže stejné modely jsou na tom co se týče bezpečnosti mnohem hůř, nez ty vyrobené třeba v evropě. Možná i na tomto serveru proběhly crashtesty jihoamerických vozů a byla to opravdu velká bída.
23. 10. 2012 18:57
Re: auta dle potřeb trhu
Ty si spajas hned potreby trhu s kvalitou?...to je chyba...
23. 10. 2012 14:11
Re: auta dle potřeb trhu
a do koho sem jako kopnul?
absolutně ti nerozumím.
Jen sem ocenil kvalitně kvalitně provedený marketing. V jižní americe to tak funguje u všech automobilek. V CZ to jsou zas nekvalitní paliva a hlavně šizené potraviny, které by si nadnárodní společnosti na západě ani nemohli dovolit prodávat. U nás to odbydou tím, že se "přizpůsobili požadavkům českého trhu".
Avatar - jazva
23. 10. 2012 13:28
Re: auta dle potřeb trhu
a? robia to tak všetci. Pomohlo ti na duši, že si si do nich kopol? :no: 8-s
Avatar - PeterLuk
23. 10. 2012 13:13
Klasický HB20...
...vyzerá dobre, ešte lepšie ako i20. Toto je trochu splácanina, ale klasický HB 20 sa nedá s i20kou (po fl.) porovnávať. :yes: