Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar E-Pace má Guinessův rekord. Předvedl skok s otočkou! (video)

Jan Mička
Diskuze (17)
Jaguar před nedávnem sliboval, že během londýnského představení Jaguaru E-Pace provede jeho poslední test. Stalo se a vzniknul z toho zápis v Guinessově knize rekordů!

E-Pace je druhým modelem SUV automobilky Jaguar, nehledě na kompaktní rozměry, čtyřválcové motory a přední pohon v základu však zcela jistě půjde o emotivní auto. Má ve znaku šelmu, tak ještě aby ne! Britové si dali v rámci testování opravdu záležet na tom, aby E-Pace fungoval skvěle za všech okolností, třeskutými mrazy počínaje, úmornými horky a vysokými nadmořskými výškami konče, přičemž své snažení již před časem prezentoval prostřednictvím videa z testování. Zároveň však slíbil, že poslední test teprve přijde.

Naplánován byl na čtvrteční premiéru v Londýně, a soudě podle scénáře souvisejícího s modelem F-Pace, který se před dvěma lety zapsal do Guinessovy knihy rekordů projetím dvacetimetrové kaskadérské smyčky, se dala očekávat další taková šílenost. A také že ano! Za volant E-Pacu se posadil kaskadér Terry Grant, který stanovil zmíněný rekord F-Pacu, vůz rozpálil na 160 metrů dlouhé rozjezdové dráze a skočil patnáct metrů daleko s tím, že během letu E-Pace provedl otočku o 270 stupňů kolem podélné osy karoserie.

„Pokud vím, tak žádné sériově vyráběné auto nikdy nic podobného neabsolvovalo. I proto jsem to chtěl už od mala zkusit. Poté, co jsem měl tu čest za volantem Jaguaru F-Pace provést historický první loping, byla toto vzrušující možnost podílet se na další kapitole vozů z rodiny Pace, a to ještě náročnějším kaskadérským kouskem,“ popsal pocity kaskadér Terry Grant, na kterého během letu působilo přetížení 5,5 G. Přípravy pokusu zabraly celé měsíce, bylo potřeba přesně vypočítat nájezdovou rychlost a rampy byly modelovány v CAD systému. Sami to tedy rozhodně nezkoušejte!

Jan Mička
Diskuze (17)
18. 7. 2017 20:39
Tohled udělal Bond už počátkem 70. let!
Pánové od Jaguaru se asi zapomněli podívat na Muže se zlatou zbraní! ;-)
Avatar - Ja Prvni 123
16. 7. 2017 22:14
Re: Nevím, co je to za auto
Za nic?

Hmm.. tak to teda musíš být fakt velkej frajer...
Avatar - Ja Prvni 123
16. 7. 2017 22:12
Re: Prvenství jako sériové auto
No, na tom certifikátu je to výslovně uvedeno, že rekord se týká prvenství se sériovým autem...

A je to náhodou mistrovská reklama... bohužel jen pro ty, co ví, o čem to je. To jde jen s velmi dobře vyváženým autem, aby udrželo osu při tom letu... drtivá většina aut by se sklopila čumákem dolů.

A měsíce příprav potřeboval i Milligan .. a následně si to patentoval, takže to pak dlouhé roky nesměl nikdo po něm zopakovat.
;-)
16. 7. 2017 17:03
Re: to se skodovkou
Vidíš a určitě ten Lex je zajímavější než nějaká olympiáda.
Avatar - Pekelná Micinka
15. 7. 2017 22:52
Re: Teeeda
...a přitom tako... a kolotočáři stejně budou dál valit mergly, maj v tom tradici.