Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar XE bude vyráběn v Číně

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (16)
Nový sedan britské značky se má stát jejím prvním zástupcem, který bude pro čínský trh produkován přímo ve zdejším výrobním podniku.

Skupina Jaguar Land Rover již koncem roku 2012 oznámila, že bude vybrané modely vyrábět přímo v Číně. První vlaštovkou se stal Range Rover Evoque, který je od října roku 2014 montován v Changshu, což je společný podnik s automobilkou Chery.

Následovat má nový Land Rover Discovery Sport a také Jaguar XE, který je pro čínský trh prozatím montován z komponentů dovážených z Evropy v indickém Pune. Plány na spuštění výroby prvního zástupce značky Jaguar v Číně souvisí s její plánovanou expanzí.

Za rok 2014 je prozatím odhadováno, že Jaguar na čínském trhu prodal okolo 20.000 vozů, což není ani pětina z prodejů skupiny Jaguar Land Rover v Číně. To se má ovšem již brzy změnit právě s ohledem na nástup modelu XE, mířícího zde především proti BMW řady 3 a Audi A4.

Jaguar totiž očekává, že XE dosáhne v Číně podobných prodejních výsledků jako jeho němečtí konkurenti, jichž se zde v loňském roce prodalo více než 100.000 kusů v případě BMW, zatímco Audi překročilo hranici 120.000 vozů.

I proto se má výrobní kapacita čínského závodu skupiny Jaguar Land Rover pohybovat v roce 2016 okolo 130.000 vozů ročně.

Koncern Tata Motors má pak se skupinou Jaguar Land Rover poměrně smělé plány a do roku 2020 chce dosáhnout zdvojnásobení jejich společných prodejů na 850.000 vozů ročně. K tomu má přispět rozšiřování palety nabízených modelů a zároveň i expanze výroby do Brazílie a Saúdské Arábie.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (16)
Avatar - CHerokee
3. 1. 2015 21:50
Re: Made in UK EGO
Vidíš, já bych si nikdy Jaguara z Číny nekoupil. A co se elektroniky týká, nakupuju tu made in EU nebo Japan.

Jaguara akorát brzy okopírují a budou vyrábět svého. Važme si svých věcí, výrobků.

Avatar - Ji/Ri
2. 1. 2015 18:10
Re: Hmm... takže to má správně znít "Jaguar XE se bude vyrá
oprav si to: petrumrštinu :-!
2. 1. 2015 15:42
Re: Made in UK EGO
Samozrejme, na cenu to nemá žiaden vplyv, firma má ale po zohľadnení nákladov na výrobu niekoľko násobne vyšší zisk a o tom to celé je. Náklady na výrobu Iphonu sú cca 150 €, predajná cena cca 600 €. Pri predstave, že by sa vyrábal v Nemecku a zohľadnení priemerného platu na úrovni 3500 €, si nedokážem predstaviť, čo by za to Apple chcel. Investičná politika Číny je z tohto pohľadu aktuálne bezkonkurenčná a v budúcnosti to arogantnej EU ešte spôsobí nemalé problémy. Ako koncovému zákazníkovy mi to buď vadí a som ochotný si priplatiť za výrobok len preto, že je vyrobený v drahej EU, alebo mi to je jedno a ničím domácu ekonomiku. Osobne preferujem domáce potraviny, zvyšok neriešim. V každom prípade by som sa nebál výstupne kvality, s týmto problémom aktuálne bojuje skôr EU a zrovna Jaguár medzi etalóny v spoľahlivosti nikdy nepatril.
2. 1. 2015 14:28
Made in UK EGO
Pre všetkých "konzeratívnych" a zakomplexovaných európanov možno zlá správa, pre zvyšok s nohami na zemi...všetky a zdôrazňujuem VŠETKY Vaše smartfony, tablety, notebooky sú vyrábané v Číne. Koncern Harman - Kardon (JBL, Mission, AKG, atď.) známy milovníkom hifi audia minulý rok presunul 2/3 svojej produkcie do Číny a výsledok?.....v mnohých prípadoch zvýšenie kvality. Želám pekný deň, prípadne dobré ráno, píše sa rok 2015 :-)
Avatar - Dinar
2. 1. 2015 14:25
Re: Jaguar XE se bude vyrábět "i" v Číně
Souhlas, tyhle bulvární zavádějící titulky to je skutečná novinářská bída. :no: