Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep Wrangler dostal pod kapotu osmiválec Hellcat

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost Hauk Designs oznámila výrobu omezené série Jeepu Wrangler s přeplňovaným osmiválcem Hellcat.

Pekelnou pohonnou jednotkou v sériové produkci prozatím disponují pouze kupé Dodge Challenger SRT Hellcat a sedan Dodge Charger SRT Hellcat. Neoficiálně byl potvrzen Jeep Grand Cherokee Trackhawk se stejnou pohonnou jednotkou a nyní se představuje Wrangler s tímto motorem, který je ovšem dílem nezávislého úpravce.

Hauk Designs z pensylvánského Chambers má na svém kontě řadu více či méně extremních úprav Jeepu Wrangler, jejichž cílem bylo většinou další zlepšení jízdních schopností tohoto off-roadu v náročném terénu. Nyní tato společnost představila stroj pojmenovaný Hauk Hellcat, spojující aktuální Wrangler s motorem používaným nejvýkonnějšími zástupci značky Dodge.

Hauk Hellcat má tedy pod kapotou kompresorem přeplňovaným vidlicovým osmiválcem Hellcat o objemu 6,2 l, výkonu 527 kW (716 k) a točivém momentu 881 N.m, který ale není jako u strojů značky Dodge spojen s osmistupňovou automatickou převodovkou. V Jeepu je jeho síla na všechna čtyři kola přenášena prostřednictvím pětistupňové automatické převodovky Mercedes-Benz 5G-Tronic.

Kromě montáže nové pohonné jednotky a převodovky se Hauk Hellcat může pochlubit i přepracovaným podvozkem s tuhými nápravami Dana 44 nebo v případě přání budoucího majitele Dana Trac. V obou případech je použito tlumičů značky Bilstein.

Standardem pro Hauk Hellcat je brzdový systém Teraflex, který ovšem může být nahrazen brzdami Baer s šestipístkovými třmeny. Kontakt nejen s asfaltem zajistí 35-palcové pneumatiky na 17-palcových kolech beadlock, znemožňujících sklouznutí pneumatiky z ráfku.

Za úpravami techniky nezaostává ani vzhled a s ohledem na změny provedené na podvozku jsou použity nové nárazníky vpředu i vzadu, přepracovány blatníky a zesílený prahy, které jsou doplněny o ochranné rámy, usnadňující nastupování i vystupování. V předním nárazníku se pak ukrývá elektrický naviják.

Hauk Designs nestvořil tento Wrangler s motorem Hellcat jako jednorázový projekt, ale je připraven vyrobit sérii padesáti Jeepu s tímto pekelným osmiválcem, z nichž každý bude dokončeno přesně podle představ svého majitele.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
1. 12. 2015 16:09
Rodinný monster truck
to by se mojim děckám líbilo. >:D