Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

John Cooper Works – větší síla pro Mini

Miroslav Kudělka
Diskuze (2)
Spojení Mini Cooper patří k nejznámějším jménům automobilové historie. Společnost John Cooper Works, která je původcem tohoto názvu připravila pro standardní Mini Cooper a Cooper S výkonnější pohonné jednotky...

Spojení Mini Cooper patří k nejznámějším jménům automobilové historie. Společnost John Cooper Works, která je původcem tohoto názvu připravila pro standardní Mini Cooper a Cooper S ještě výkonnější pohonné jednotky.

Jméno John Cooper patří v historii sportovních vozů k velkým legendám. Nejdříve se proslavil sportovní verzí prvního Mini a později jeho sláva dosáhla až na vrchol automobilového sportu, když jeho vozy s motorem před zadní nápravou získaly koncem 50. let dva konstruktérské tituly ve F1. Za volanty vozů Cooper F1 se objevily takové hvězdy jako Stirling Moss či Jack Brabham. Po smrti Johna Coopera v roce 2000 převzal otěže firmy jeho syn Mike, pod jehož vedením připravila dva výkonové kity pro letošní autosalón v Ženevě.

První kit je určen pro méně výkonnou verzi Mini Cooper. Zásah obnáší úpravu hlavy válců pro dosažení vyššího kompresního poměru, použití speciálního vzduchového filtru, nový zadní díl výfukového potrubí (také pro drsnější zvuk) a přeprogramovanou řídící jednotku. Výsledkem je nárůst výkonu motoru 1,6 litru o 8 kW na 93 kW při 5750 ot/min a točivého momentu o 6 Nm na 155 Nm při 4700 ot/min. Poněkud se vylepšily také dynamické parametry, z 0-100 km/h zrychlí za 8,9 sekundy (zlepšení o 0,3 sekundy) a nejvyšší rychlost vzrostla na 204 km/h (série 200 km/h).

Druhý kit je určen pro nejvýkonnější verzi Mini Cooper S. Zde ke všem výše uvedeným úpravám přibyla instalace výkonnějšího přeplňovacího kompresoru s vyššími otáčkami. Výkon motoru dosahuje hodnoty 147 kW (200 k) při 6950 ot/min (+27 kW) a točivého momentu 240 Nm při 4000 ot/min (+30 Nm). Tento zásah činí z šestnáctistovky Mini Cooper S raketu schopnou poměřování s mnoha supersporty. Zrychlení z 0-100 km/h zvládá za 6,7 sekundy (-0,7 sekundy) a maximální rychlost stoupla na 226 km/h (+8 km/h).

Pro obě verze jsou také určena nová sportovní sedadla s lepším bočním vedením a na přání také s vyhříváním, umocňující zážitek ze sportovní jízdy. Nejen pro sportovnější vzhled, ale také pro lepší jízdní vlastnosti, jsou v nabídce nová litá 18“ kola obutá do pneumatik 205/40 R18. Všechny tyto možnosti úprav by měly být k dispozici u všech dealerů Mini počátkem dubna 2003.

Miroslav Kudělka
Diskuze (2)