Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jozef Kabaň končí jako šéfdesignér Škody Auto! Míří k BMW

David Bureš
Diskuze (335)

Jozef Kabaň působil jako vedoucí designér mladoboleslavské automobilky od roku 2008. Předtím pracoval třeba pro Bugatti.

Škoda Auto si bude muset hledat nového vedoucího designéra. Její současný šéfdesignér Jozef Kabaň firmu opouští a míří do BMW. Tam by měl nastoupit v druhé polovině roku. Informaci již potvrdila sama mladoboleslavská automobilka.

Jozef Kabaň v posledních letech rozvoje podniku výrazným způsobem ovlivnil design a emocionalitu značky. Design celé modelové palety byl přitom výrazně přepracován a dostal nový směr. Děkujeme Jozefu Kabaňovi za vykonanou práci a do budoucna mu přejeme vše nejlepší, uvedla Škoda Auto v oficiálním prohlášení.

Ve značce BMW Kabaň nahradí dosavadního šéfdesignéra Karima Habiba. Ten se s mnichovskou automobilkou na vlastní žádost rozloučil na začátku roku, přičemž zatím není oznámeno, kam se vydá. Vedoucím designu Kabaň ale v BMW Group nebude, zpovídat se totiž bude Adrianu van Hooydonkovi, který zodpovídá za design celé skupiny BMW Group (tedy i značek Mini a Rolls-Royce). Po Kabaňově boku pak bude pracovat Domagoj Dukec, který bude mít na starosti tvary vozů divizí BMW i a BMW M.

Jozef Kabaň působil ve Škodě Auto od 1. února 2008, kdy na pozici vedoucího designu nahradil Jense Manskeho. Kabaň tedy navrhl úspěšné škodovky posledních let, naposledy se podepsal pod Kodiaqem a modernizovanou Octavií. U ní mnohé překvapil čtyřokou přídí, kterým se vůz rozhodl více odlišit od modelu Rapid. Završením jeho práce u mladoboleslavské automobilky je druhá generace Yetiho, která bude teprve představena.

Slovenský designér narozený v roce 1973 před příchodem ke Škodě Auto působil ve Volkswagenu, Audi nebo Bugatti, pro něhož navrhl exteriér modelu Veyron.

David Bureš
Diskuze (335)
10. 2. 2017 08:41
Re: VW začína mať deravé vrecká ...
Dle logiky jam2015 asi šetří hodně, asi usoudili, že oddělení designu vůbec nepotřebují, rozpustili ho a najali jednu levnou sílu ze Škodovky. :-)
10. 2. 2017 08:40
Re: VW začína mať deravé vrecká ...
Dle logiky jam2015 asi šetří hodně, asi usoudili, že oddělení designu vůbec nepotřebují, rozpustili ho a najali jednoho kresliče ze Škodovky. :-)
Avatar - miromen
10. 2. 2017 00:14
Re: Skvěle se bavím na lidskou stupiditou...
OMG, tak to je slušna perla.
Avatar - Emel
9. 2. 2017 23:20
Re: Škoda v po Kabaňovské éře
Facelifty škodovek navržených panem Kabaňěm budou pro nového designera hodně problematické.

Někde tady jsem se ztratil. Píšeš o designu, a pak najednou o agilitě a cenách a motoru... což ale designéra přece nemusí moc zajímat, ne?
9. 2. 2017 22:12
Re: Skvěle se bavím na lidskou stupiditou...
To jsou jenom internetové kecy, o tom jak je vnímán face OIII rozhodnou prodeje.