Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kato prohrál svůj boj o život

Jiří Rozkošný
Diskuze (7)
Daijiro Kato v neděli brzo ráno podlehnul vážným zraněním hlavy, krku a hrudníku, které utrpěl při úvodním závodu sezony v Suzuce.

Daijiro Kato v neděli brzo ráno podlehnul vážným zraněním hlavy, krku a hrudníku, které utrpěl při úvodním závodu sezony v Suzuce.

Kato havaroval v závěru třetího kola těsně před poslední šikanou a jeho stav byl od prvních okamžiků kritický. Hned na trati se mu zastavilo srdce, včasný zásah lékařů ho ale dokázal probudit k životu. Jezdec byl ihned z okruhu přepraven vrtulníkem do nemocnice Yokkaichi, kde lékaři bojovali o jeho život. Kato byl od nehody, 6. dubna, v komatu, ze kterého se už neprobral. Dva týdny po nehodě, 20. dubna v 0:45 místního času japonský jezdec svým zraněním podlehnul.

Šestadvacetiletý Kato se stal 59. obětí silničních závodů Grand Prix, k tragédii došlo 10 let po dosud poslední nehodě s nejvyššími následky, která se udála v tréninku na GP Španělska. Kato po sobě zanechal manželku a dvě děti, syna a teprve pár dnů před smrtí narozenou dceru. Poslední rozloučení by mělo proběhnout při soukromém obřadu, který je plánován na úterý.

Do Japonska již vyrazil Katův tým Telefonica Movistart Honda Gresini a jeho šéf Fausto Gresini, sám někdejší vynikající jezdec, uvedl: „Dá se říci jen velmi málo. Já i tým jsme na cestě do Japonska, abychom se s Daijirem naposledy rozloučili. Zemřel po třinácti dnech v komatu. Nevím co říci, jsem zničen.“

Příčina Katoovy nehody je stále neznámá. Tragická nehoda naplno otevřela diskuse o bezpečnosti okruhu v Suzuce, kterou například Valentino Rossi kritizoval v průběhu závodního víkendu, den před Katovou nehodou.

Jiří Rozkošný
Diskuze (7)