Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Optima T-Hybrid Concept: Napodruhé s turbodieselem

Michal Fokt
Diskuze (11)
Kia se na druhý pokus snaží prorazit ve střední třídě s hybridem. Nový mild-hybrid systém využívá naftový motor a méně obvyklý typ akumulátoru.

Kia se sice mohla pochlubit tím, že jako jedna z první značek nabízí ve střední třídě hybridní systém pohonu, náš test ale ukázal, že předešlý systém se 110kW benzinovým motorem a 30kW elektromotorem v praxi moc nefungoval. Asi jsme nebyli jediní, kdo si to myslel a tak Kia teď přichází s novou hybridní koncepcí T-Hybrid.

Technika, která se ve formě konceptu představí na autosalonu v Paříži, je na asijskou automobilku poměrně nezvyklá. Kia totiž jako jádro systému zvolila turbodiesel 1.7 CRDi, jenž je zkombinován nejen s výfukovým turbodmychadlem, ale též s elektrickým kompresorem. Korejci také zvolili neobvyklé řešení "uskladnění" elektřiny v podobě 48V olovo-uhlíkového akumulátoru. Ten je podle Kie oproti Li-Ion článkům snáze recyklovatelný a nevyžaduje aktivní chlazení.

Systém je zatím ve fázi vývoje a tak automobilka nemá (nebo minimálně v tuto chvíli nedá) k dispozici žádné technické detaily, vůz by však měl být oproti předchůdci "výrazně" úspornější a to při zvýšení výkonu o 15-20 %. I přes "mild" povahu systému bude Optima T-Hybrid schopna při nízkých rychlostech nebo jízdě ustáleným tempem provozu čistě na elektřinu.

Michal Fokt
Diskuze (11)
1. 10. 2014 18:31
Re: Kia a Hyundai ví, jak na to
Docela máš pravdu. Schreyer sice není jediný "přeběhlík" (od VW), i když právě jeho Korejci s takovou chutí používají jako "radlici" (prohrnující cestu k zákazníkům). Nicméně právě Schreyer volal po odlišení modelů (u H/K) tak, jak to dělají u VW. No a PR/marketing/reklama - to je prostě nutnost a kdo ho neděla stane se z něj fiat >:-[]
1. 10. 2014 10:13
Kia a Hyundai ví, jak na to
Rozhodli se stát se jedničkou. Mrkli, jak to dělá VW a dělají to stejně. Krásný design, co nejprémiovější interiér, mezi to *, vše vyrobit co nejlevněji, aby zbylo tak 10-20% z ceny vozu na masivní PíáR. Já věřím, že se tou jedničkou stanou.
1. 10. 2014 05:40
Re: Krásne auto
Tak ať slouží, také pěkný kočár :-)
Avatar - speedfred
30. 9. 2014 22:04
Re: Krásne auto
Viem ze mimo EU tam davaju aj nieco ine,len ja zijem tu. Na FB nie som a ani nebudem.... btw uz som kupil P508GT
30. 9. 2014 21:22
Re: Krásne auto
Silnější motory jsou (a jdou do Optimy zastavět), leč ne pro Evropu. Uvidíme, jak v nové Optimě - už jezdí maskované vozy, počítám, že za rok bude "venku". Asi před týdnem jsem zde přidal i odkaz na slušné foto. Je na FB KIA CZ. V designu to vypadá na posun k ještě lepšímu :yes: