Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Až osmimístný luxus: Kia Telluride je největší a nejdokonalejší SUV značky

Tomáš Dusil
Diskuze (7)
Zcela nové SUV Kia Telluride se představilo na americké půdě, kde se bude také vyrábět. Je prý luxusnější a sofistikovanější než model Sorento.

Nové modely automobilů mají své světové premiéry zpravidla na renomovaných autosalonech. Ač jejich význam upadá, stále se tato tradice drží. A asi ještě nějakou dobu držet bude.

Jenže čas od času se některá z automobilek tomuto schématu vzepře a svoji novinku představí veřejnosti na jiné akci, která zpravidla s auty nijak nesouvisí. Přesně to je případ novinky Kia Telluride, nejluxusnějšího modelu nejen americké produkce korejské značky, který se bude vyrábět v závodě ve West Pointu v Georgii.

Svůj debut si Telluride odbylo na Týdnu módy v New Yorku. Na autosalonu se ukáže až v lednu v příštím roce, v rámci NAIAS v Detroitu. Jedním z důvodů, proč Kia zvolila prezentaci po boku módního mola, je módní kolekce Brandon Maxwell ve stylu oblečení z Texasu, v níž se údajně tvůrci vozu mimo jiné inspirovali.

Celá věc má ale ještě jeden podtext, a to je dětství módního návrháře Brandona Maxwella, které prožil v městě Marfa v Texasu na jihu USA. „Moje matka mě vozila do školy ve východním Texasu ve voze Kia Sedona. Právě tehdy se zrodila moje láska k této korejské značce automobilů,“ nechal se slyšet Brandon Maxwell. Poté, co Maxwell opustil svoji rodnou Marfu, oslovil značku Kia ke spolupráci, mimo jiné také v souvislosti s podporováním vzdělání právě v Marfě, kde z tohoto popudu vznikla soukromá škola.

Uveze až osm lidí

Stávající Sorento je koncipováno jako maximálně sedmimístný vůz. Telluride je o několik centimetrů delší a zároveň také širší než Sorento. Díky tomu jeho kabina pojme až osm cestujících včetně řidiče. Vůz bude poháněn alternativně také šestiválcovým motorem.

Zvenku zaujmou zejména četné doplňky karoserie běžné u terénních automobilů. Například nahoru vyvedené sání motoru, zavazadla na střeše vozu, kde přístup k nim usnadňuje žebřík či rezervní kolo uložené na dveřích zavazadelníku.

Inspiraci v módě ale nejvíce dokazuje kabina auta, která je podle dostupných obrázků opravdu vytříbená. Jak design, tak i použité materiály (několik druhů vzácného dřeva v kombinaci s kvalitní kůží) vytvářejí skutečně velmi působivý celek. Za takovou kabinu by se nemusely stydět ani ti nejprestižnější výrobci automobilů. Kia Telluride je velmi zajímavým SUV, kterého se ovšem v Evropě patrně nedočkáme.

Tomáš Dusil
Diskuze (7)
11. 9. 2018 14:59
Re: To bych chtěl vidět ...
Já neříkám že se tam osm lidí nevejde. Nějak se určitě vejdou, ale v tom případě se už nedá moc mluvit o luxusu. Hlavně když to budou standartní full size američani
Avatar - lamal
11. 9. 2018 12:39
Picanto s tigernose
Mmm tak svetla v zadu z Picanta + Tiger nose... dizajnova genialitka, tzv, šmakocina
Avatar - JirkaV8
11. 9. 2018 07:44
nevím
hm nic moc :-|
Avatar - Bubáq
11. 9. 2018 07:26
Re: To bych chtěl vidět ...
Jen si dovolím připomenout, že KIA má (měla) v USA full-size SUV: Borrego. Hezký, mohutný vůz, ale už z roku 2009 ([odkaz] Telluride se mi také velice líbí, i s těmi světly na výšku. A 8 cestujících v takto velkých autech je vcelku běžné řešení (2-3-3). Jenže lepší je druhá řada s captain chairs (ani nevím, zda je ještě pořád takto nazývají :-)), která jsou pohodlím a seřiditelností rovnocenná s předními. Jo, krásné to tenkrát bylo.... benzín za hubičku, auto velké a pohodlné, krásná léta bez tornád, mírné zimy, a ty obrovské vzdálenosti...
Avatar - 3_diamanty
10. 9. 2018 21:03
Re: To bych chtěl vidět ...
8 je moc.. ale 6 ludi by tam vojst mohlo ak to ma klasicke 3 rady sedaciek... za mna moc pekne SUV ( aj ked predne svetla na vysku som necakal ) a konecne v tejto fullsize velkosti ho uz ma aj kia... lebo sorento je sice paradne .. ale na americke pomery ozaj len "priemerne velke" SUV ;-) .. toto uz ale bude presne to prave orechove ktore moze nejedneho americana zlakat aj od nejednej vlastnej znacky.... velmi zaujimave moze byt aj porovnanie s nedavnou obrovitou novinkou subaru ascent... to bude v amerike este velky azisky suboj toto :yes:

PS: nieco mi vravi ze telluride bude mat v amerike uspech ... je hranaty measivny... a dostane isto nejaky fajn 6 valec ... toto proste musi fungovat a ludom ( americkym zakaznikom ) sa presne taketo ingredience podla mna budu pacit .. ( spolu so stingerom podla mna to bude dalsia super kia ) :yes: