Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kolová rýpadla Volvo EW160E a EW180E (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Volvo Construction Equipment mezi své letošní novinky zařadila i kolová rýpadla EW160E a EW180E s šestiválcovými vznětovými motory.

Kolová rýpadla Volvo EW160E a EW180E jsou nejnovějším příspěvkem společnosti Volvo Construction Equipment a vycházejí z více než 40 let zkušeností s vývojem a výrobou těchto pracovních strojů.

Mezi hlavní priority při jejich konstruování patřilo především zvýšení produktivity práce a manévrovacích schopností. Vedle výkonných pohonných jednotek a robustní konstrukce k tomu přispívá i komfortní kabina a ovládání.

Kabina rýpadel Volvo je vybavena ochrannou konstrukcí při převržení (ROPS) s bezpečnostní certifikací. Tato konstrukce spolu se zlepšením výhledu z kabiny poskytuje obsluze pocit větší bezpečnosti a jistoty při práci. Pro zajištění dokonalého přehledu o prostoru kolem stroje nabízí Volvo systém Smart View, zobrazující za pomoci trojice kamer pohled na rýpadlo a jeho okolí z ptačí perspektivy.

Nejen pro bezpečnost provozu je důležité rozmístění ovládacích prvků. Všechna obslužná rozhraní stroje od volantu přes pákové ovladače a klávesnice až po LCD monitor jsou ergonomicky umístěna a uspořádána tak, aby umožňovala dosažení optimální kontroly nad strojem. K pohodlí v kabině má přispívat i komfortní sedadlo a klimatizace.

Kolová rýpadla Volvo EW160E a EW180E jsou vybavena šestiválcovými vznětovými motory Volvo D6J o objemu 5,7 l s vysokotlakým systémem přímého vstřikování paliva. Tyto agregáty, splňující emisní normu Tier 4 Final/Stage IV, jsou vybaveny systémem recirkulace výfukových plynů (E-EGR) s vnějším chlazením, filtrem pevných částic (DPF) a systém selektivní katalytické redukce (SCR) s přísadou AdBlue.

Model EW160E disponuje výkonem 115 kW při 1900 min-1 a točivým momentem 716 N.m při 1400 min-1, zatímco vznětový motor EW180E má nejvyšší výkon 129 kW při 1800 min-1 a točivý moment 850 N.m při 1350 min-1.

Nový hlavní hydraulický rozvaděč použitý u rýpadel EW160E a EW180E spolu s hlavním čerpadlem s vyšším průtokem nabízí vyšší výkon a plynulejší pohyby, což se pozitivně projevuje na ovládání.

Volvo Construction Equipment je připraveno dokončit každý stroj přesně podle potřeb budoucího provozovatele a tomu odpovídá široká nabídka provedení ramen s násadami, na nichž mohou být vedle lopat umístěny i různé drapáky nebo hydraulická kladiva.

Podobně flexibilní je i podvozek, u nějž jsou nabízeny dva různé rozchody kol a možnost volby mezi jednoduchými nebo zdvojenými pneumatikami, případně jsou k dispozici i plné pryžové pneumatiky. Systém odpružení výložníku (BBS) pak může zvyšovat komfort operátora a umožnit rychlejší jízdu po cestách s nekvalitním povrchem nebo v náročném terénu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)