Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

KTM 790 Duke míří na silnice s novým dvouválcem

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Rakouská KTM na motocyklové výstavě EICMA 2017 představila sériový model 790 Duke, který přímo navazuje na loňský koncept a vedle něj odhalila i prototyp endura 790 Adventure R.

KTM 790 Duke byl v loňském roce představen v Miláně jako plně funkční koncept, který přitahoval pozornost především díky své pohonné jednotce, kterou byl zcela nově vyvinutý dvouválec.

Letos se na stejném místě představil stroj, který s loňským konceptem sdílí jméno i pohonnou jednotkou, ale zásadně se od něj liší tím, že míří do sériové výroby.

Novinka značky KTM rozvíjí současnou designou linii modelové řady Duke a jejím srdcem je již zmiňovaný nově vyvinutý motor, jímž je kapalinou chlazený řadový dvouválec o objemu 799 cm3 disponující nejvyšším výkonem 77 kW (105 k) a točivým momentem 86 N.m.

Nová pohonná jednotka doplňuje trubkový rám motocyklu jako nosný prvek. Podvozek stroje se může pochlubit špičkovými komponenty v podobě přední upside-down vidlice WP a stejnou značku nese i zadní tlumič.

KTM 790 Duke s rozvorem kol 1475 mm, který lze upravovat v rozmezí 15 mm má suchou hmotnost 169 km/h. Sériový model má podobně jako loňský koncept vynikat svou ovladatelností a podle KTM jej lze ovládat se stejnou přesností jako skalpel.

Rakouská značka vedle novinky určené pro sériovou výrobu odhalila v Miláně i nový konceptu KTM 790 Adventure R. Ten využívá stejnou pohonnou jednotku jako model 790 Duke, ale na rozdíl od něj není určen pouze pro jízdu po hladkém asfaltu a má být ideálním společníkem i při vyjížďkách do terénu.

Podobně jako v případě modelu 790 Duke se máme i u konceptu 790 Adventure R těšit na příchod sériového modelu. Ten se má podle dostupných informací představit na podzim příštího roku a být připraven pro modelový rok 2019.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)