Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kvalita nové Dacie Logan: Najede to samé?

Martin Vaculík
Diskuze (99)
Nedávno jsme si rozebrali, a to doslovně, Dacii Logan z roku 2005 s 436.613 najetými kilometry. A zjistili, že je přežila ve velmi dobré kondici. Zvládnou to samé i současné modely rumunské automobilky?

Minulý týden jste si přečetli, jak zvládla jedenáct let provozu a skoro půl milionu najetých kilometrů Dacia Logan 1.4 z roku 2005, kterou jsme koupili v bazaru za 19.500 Kč. Na velmi dobrém výsledku měla zásluhu zejména kvalitní konstrukce motoru i podvozku a také překvapivě dobrá protikorozní odolnost hlavních nosných částí či brzdových trubek. Ale také šlo docela o potvrzení hesla, že co v autě není, nemůže se pokazit. V jeho duchu tak nemohlo téct servořízení, ujít klimatizace, ani se nepokazilo centrální zamykání či ovládání vnějších zpětných zrcátek. V současném programu Dacie už tak jednoduché auto nenajdete, servořízení se stalo standardem, stejně jako si legislativa vynutila například zavedení elektronické kontroly jízdní stability. Zpřísňující se emisní normy komplikují i další věc, která stála za úspěchem robustního vozu – není už tak lehké sáhnout si do šuplíku pro starý osvědčený motor.

Na Euro 6 se z palety motorizací starého modelu podařilo protlačit jen dvanáctistovku s kódem D4F. V roce 2010 nahradila rozebranou čtrnáctku a měla s ní shodný výkon 55 kW (dnes pro Euro 6 už jen 54 kW), ale nižší točivý moment (107 N.m). Šestnáctistovku dnes nahrazuje přeplňovaný tříválec rekordně nízkého objemu – 0.9 TCe s hodnotami 66 kW a 140 N.m. Zcela stejný, jaký mají současné renaulty. Do víru zmenšování agregátů se Renault vrhl bez přímého vstřikování, což sice znamená proti konkurenčním jednotkám od Fordu či Volkswagenu menší specifický výkon a pomalejší reakce, ale mnohem nižší emise pevných částic, s nimiž jsou dnes i benzinové motory na štíru. A další výhodu – takový motor lze snadno přestavět na plynná paliva.

U TSI je přestavba náročnější. Plyn sice vpouštíte normálně do sání, ale benzinové vstřikovače ve spalovacích prostorách nemůžete zcela vypnout, protože by se roztavily. Musíte tak jimi stále pouštět nějaký benzin, takže jej auto spotřebovává nejen pro studený start. Motor 0.9 TCe dokonce v provedení na plyn nabízí samotný výrobce. Takový Logan MCV má pak nádrž na 32 litrů LPG pode dnem zavazadelníku, na zadní nápravě silnější pera a tlumiče, v motoru tvrdší ventilová sedla. Proti standardní benzinové verzi 0.9 TCe za něj připlatíte jen 25.000 Kč. Velké kombi tak vyjde i s LPG a klimatizací (výbava Arctica) na 275.900 Kč – tedy zhruba na cenu Fabie Combi s atmosférickým litrovým motorem. Pokud nechcete výbavu ani plyn, může být dnešní Logan MCV stále ještě i pod 200.000 Kč – verze Access 1.2 16V vyjde na 189.900 Kč. Pojďme se podívat, jak obstojí proti starému loganu z pohledu řidiče i spolehlivosti a životnosti. A rozdělíme si to na čtyři oblasti.

Komfortní výbava

Autem bez centrálního zamykání či posilovače řízení by dnes mnozí jezdit nechtěli, byť by bylo sebespolehlivější. Na druhou stranu i minulý logan uměl být podstatně lépe vybavený než námi rozebraný kousek, který byl opravdu v nejzákladnější výbavě. Už minulý logan tak samozřejmě mohl mít klimatizaci, elektricky ovládaná okna i zrcátka či palubní počítač. Ten současný k tomu přidává třeba zadní parkovací senzory (za 6000 Kč u nejdražší verze Arctica), naopak palubní počítač variantám s pohonem na LPG chybí. Vůz nadále postrádá podélné nastavení volantu (lze jen výškově) či elektrické vyhřívání sedaček – před pár lety ještě totální rozmařilost, za niž si ale dnes rádi připlácejí i majitelé fabií.

Jen málo se proti minulosti zlepšily věci, které komfort užívání zásadně ovlivňují, ale v cenících se o nich nepíše. Třeba stěrače mají konečně funkci synchronizovanou s ostřikovači. Tedy přitažením páčky k sobě ostříknou i setřou sklo. U starého loganu jen stříkaly, pustit stěrače jste museli druhým pohybem páčky. Ovšem při potřebě zatroubit budete doprostřed volantu mlátit stále marně. Nový logan a třicetiletá Škoda 120 troubí stále na konci levé páčky. Sedačky nemají vůbec žádné boční vedení, což při překvapivé dynamice motoru i slušné stabilitě podvozku začíná vadit. Zavazadelník je sice obrovský (objem 573 l), ale vše v něm létá, až máte chuť zastavit a vyházet to do příkopu. Na rozdíl třeba od fabie nemá Logan MCV žádné přihrádky na bocích, kam se krásně vejde pětilitrový kanystr s benzinem do motorové pily coby častý „vesnický“ náklad. Proti fabii je mnohem větší problém třeba i ukotvení dětské sedačky do spon Isofix. Škodovka má kolem nich plastové „šachty“, kam se stačí držákem strefit

a dovedou bajonety až ke sponám. U loganu si orvete prsty a zkroutíte záda při snaze roztáhnout čalounění kolem spony a zachytit na ně sedačku.

Šokem po přesednutí z fabie je i první spuštění audiosystému. Reproduktory ve dveřních výplních začnou okamžitě rezonovat. Ani si k tomu nemusíte

pouštět techno. Stačí, když má moderátor hlubší hlas. A největším peklem je topení. Ovladače jsou pořád stejně dole, totálně mimo zorné pole řidiče jako u prvního loganu. Nevýrazná červená čárka na rozdělovači proudění vzduchu navíc vyžaduje víc než letmý pohled. A co hůř – na její pozici stejně skoro nezáleží, současný logan prakticky vůbec netopí na nohy. Horký vzduch se skrz jalové klapky stejně prodere vzhůru. Záhořovo lože, kdy vám tvář i oční sliznice vysychají v proudu žhavého vzduchu a nohy už ani necítíte, jsme kritizovali už při prvních testech druhé generace dacií v roce 2012, ale nezlepšilo se to vůbec. Smyslem mnoha věcí na dacii asi je, aby byla zjevně horší než renaulty.

Názor řidiče Mírné zlepšení
Předpoklad spolehlivosti Stejný

Podvozek

Na minulém loganu jsme velmi chválili jednoduchý a robustní podvozek. Podmotorový rám je do karoserie přišroubován natvrdo, ramena mají pouze malinká pružná lůžka. V nich vůle jen tak nevzniknou. A kdyby ano, hledání je jednoduché. Překvapila nás též dimenzace per s překvapivým průměrem drátu, která navíc vůbec nereznou a netrpí praskáním. Byť hranatým tvarům odzvonilo a objednací čísla podvozkových dílů stejná nejsou, všechny hlavní díly jsou řešeny velmi podobně, vlastně úplně stejně. Ať jde o pevný pomocný rám vpředu, tuhá ramena či naprosto správně navrženou zadní vlečenou nápravu s tlumiči vedoucími zcela ke kolům. I u nového modelu tak platí, že podvozek nebude zdrojem předčasných investic a případné hledání závad bude jednoduché. Různé obtížně dohledatelné vibrace, které tolik znají majitelé zmodernizovaných superbů s plechovou nápravnicí či citroënů a peugeotů se špatně řešenými předními rameny, řidiči loganů neznají a nadále znát nebudou. V době aerodynamicky snížených aut, pro která je i cesta k chalupě lámací zkouškou, nás Logan MCV překvapil obrovskou světlou výškou. Na dnešní poměry neskutečná je u něj dimenzace per – vypadají jak z malého náklaďáku. Při jízdě má takové řešení i slabiny. Dokud jedete po rovném povrchu, funguje logan s přesně vedenými koly (malé silentbloky) velice dobře a dá se s ním jet do zatáček daleko rychleji, než průměrný uživatel potřebuje. Na nerovných silnicích se však promění v bárku na rozbouřeném moři, jak silná pera se slabými tlumiči cvičí. Logan MCV, zejména v provedení na plyn s dále zesílenými zadními pery, pak poskakuje jak dobře nahuštěný balon po dlažbě. V komfortu odpružení byla minule rozebraná rekordní ojetina lepší. Tužší současník je ale bezpečnější.

Názor řidiče Komfort by mohl být lepší
Předpoklad spolehlivosti Stejný (tedy perfektní)

Protikorozní odolnost

Pokud vám někdo říká, že by si dacii nikdy nekoupil, jeho prvním argumentem bývá koroze. A je pravda, že logany z prvních ročníků rezly opravdu hodně. Ten rozebraný také, ale jen na povrchu. Podlaha, nosné části či brzdové trubky byly po jedenácti letech zcela nedotčené. Sklony k rychlé vnější korozi výrobce průběžně snižoval a od roku 2008 již se v původní, ostudné míře neprojevují. Odolný spodek snad zůstal. Že nikde žádný pupínek nenaskočí a lem nezrezne, na to by si však evidentně stále nevsadil ani sám výrobce – záruka na neprorezavění karoserie je pouze šestiletá.

Názor řidiče Je vidět snaha (nastřik podvozku)
Předpoklad spolehlivosti Zlepšeni (hlavně na povrchu)

Motor

Staré osmiventilové motory 1.4/55 kW a 1.6/64 kW měly omezenou dynamiku a ve vyšších rychlostech byly dost hlučné. S tím je u 0.9 TCe konec, motor v testovaném voze jezdil jak z praku. Rozhodně jde o první dacii, která dokáže na okresní silnici předjet celou kolonu váhavých střelců naráz. Jak se dočtete dále, výkon na LPG je zde ještě vyšší než na benzin. Zkrátka kdo motor 0.9 TCe v daciích odsuzuje jako příliš malý a slabý, je na kardinálním omylu. Ani velmi vzácná 16V varianta šestnáctistovky v předchozím loganu nezvládala předjížděcí manévry tak živě. Logan s jednotkou 0.9 TCe je také první benzinovou dacií, v níž při jízdě po dálnici neslyšíte motor.

Při 130 km/h točí jen 3100 otáček a není slyšet. Hlučný je naopak v nízkých rychlostech – když ho podtočíte. Dacia totiž pro utlumení torzních kmitů z cenových důvodů nepoužila dvouhmotový setrvačník – stačit musí normální pružiny spojkové lamely. Takže padesát se zde jezdí na trojku či čtyřku, určitě ne na pětku (nedivte se, u moderních aut k takovému podtáčení často velí i ukazatele na přístrojové desce). Na druhou stranu starší motory byly jednodušší na ovládání. Jak jste šlapali na plyn, jely (byť nikdy ne moc). To u 0.9 TCe vstupuje do hry setrvačnost turbodmychadla (velmi malá) a pružnost vzduchu v sání i mezichladiči (dost značná). Dokud turbo nezafouká, je to prostě devítistovka – a ta nemá proti 1605 kg celkové hmotnosti šanci. Při rozjezdu tak musíte turbo nabudit důkladným „proplynováním“ jako u Škody 105. Při snaze o konstantní tempo v kopci sání funguje jak akumulátor tlaku, nafukuje se a vyfukuje, takže auto zrychluje a zpomaluje, aniž byste pohnuli plynem. Pomáhá proti tomu režim Eco, který motor ztlumí – bohužel až moc. A teď nejdůležitější otázka - kolik ten přefouknutý malý tříválec vydrží? To zatím nelze s jistotou říci. Motor 0.9 TCe se do dacií a renaultů montuje od konce roku 2012. Zatím s ním nejsou hlášeny velké problémy, zároveň však není k dispozici statisticky relevantní počet aut s extrémními kilometrovými nájezdy. Byť rozvody jsou hnané řetězem a slibují snížení servisních nákladů proti předchůdci (kde se musely ozubené řemeny měnit každých 90 000 km), ze zkušeností s jinými agregáty doporučujeme po 120.000 km výměnu. Nenechte se odradit, když se na vás v servisu budou dívat divně – ještě totiž nevědí, co torzní kmity malých přeplňovaných motorů dokážou. Naopak ze samotného vysokého specifického výkonu většinou žádné problémy neplynou. Například všechny závady jednotek TSI od VW byly způsobeny nějakým konstrukčním pochybením, nikoliv samotným velkým namáháním mechaniky.

Názor řidiče Prvni dacia, ktera opravdu jede
Předpoklad spolehlivosti Pozor na pohon rozvodů

Ceny náhradních dílů

Na Dacii Logan II (výroba od 2012, kombi MCV od 2013) zatím neexistuje levnější značková alternativa k originálním náhradním dílům (Motrio). Proto mohou být některé položky servisu (třeba olejový a vzduchový fi ltr) zatím dražší. Naopak některé díly jsou na nový logan levnější, konkrétně přední brzdové obložení či přední tlumič pérování. Mimochodem jeho cena 1679 Kč je mezi současnými auty rekordně nízká. Překvapivé je, že i novému motoru 0.9 TCe stačí stejné motorové oleje jako starým osmiventilům. Konkrétně SAE 5W-40 či 10W-40 ve výkonových specifikacích dle ACEA A3/B4. Tyto normy plní i nejlevnější oleje na trhu. Byť ramena přední nápravy vypadají skoro stejně, v tom na nový logan už nelze samostatně vyměnit kulový čep. Tento díl však docházel málokdy. Pokud už se ramena měnila, pak obvykle kvůli silentblokům.

Ceny náhradních dílů [Kč] Logan I 1.4/55 kW, 2005 Logan II MCV 0.9 TCE LPG/66 kW, 2016
Olejový filtr 524 (183) 438
Filtr sani 499 (190) 635
Zapalovací svíčka 333 (94) 471
Přední brzdový kotouč 2662 2662
Přední brzdové obloženi 1745 (1089) 1362
Přední tlumič pérovaní 3095 2032
Přední rameno kompletní 1179 2087
Ložisko zadního kola 2184 (1157) 2180
Přední čep ramene 1006 samostatně není
Spojovací tyč řízení s čepem 1101 1324
Poslední díl výfuku 3344 3344
Spojka (lamela, ložisko, přítlačná pružina) 7226 6605
V závorce ceny dílů z levnější řady Motrio

Plusy

  • Velmi úsporný provoz
  • Na LPG jezdí lépe než na benzin
  • Vzhledem k ceně slušná dynamika
  • Velmi odolný podvozek
  • Obrovský zavazadelník

Minusy

  • Motor náročný na ovládání – rozjezdy, škubání při řazení
  • Omezený komfort odpružení
  • Nízký důraz na uživatelský komfort
Technické údaje
Motor a převodové ústrojí Zážehový řadový tříválec přeplňovaný turbodmychadlem, uložený vpředu napříč
Zdvihový objem 898 cm3
Rozvod DOHC
Válce/ventily 4/4
Výkon 66 kW při 5000 ot./min
Točivý moment 140 N.m při 2250 ot./min.
Pohon Předních kol
Převodovka Manuální pětistupňová
Nejvyšší rychlost 175 km/h
Zrychlení z 0 na 100 km/h 11,3 s
Emise CO2 109 g/km
Spotřeba město/mimo město 5,8/4,9 (7,6/6,2) l/100 km
Kombinovaná spotřeba 4,9 (6,2) l/100 km
ROZMĚRY A HMOTNOSTI
Rozvor náprav 2634mm
Délka x šířka x výška 4492 x 1733 x 1150 mm
Světlá výška 142 mm
Provozní/užitečná hmotnost 1165/440 kg
Objem palivových nádrží benzin/LPG 50/32 l
Pneu 185/65 R15
Objem kufru 573/1518 l
ZÁRUKY A CENY Celková záruka 3 roky nebo 100.000 km, 2 roky na lak, 6 let na neprorezavění karoserie. Za příplatek 3290 Kč záruka 5 let/100.000 km.
Cena testovaného vozu 312.900 Kč (verze Arctica 0.9 TCe LPG, disky kol z lehkých slitin 9000 Kč, tempomat s omezovačem rychlosti a kožený volant 9000 Kč, elektrické ovládání zadních oken 3000 Kč, loketní opěrka 2500 Kč, zadní parkovací senzory 6000 Kč, dotykový multimediální navigační systém 7500 Kč).
Základní cena 260.900 Kč
Martin Vaculík
Diskuze (99)
Avatar - Barrichello
17. 5. 2016 08:51
Re: Spolehlivost
Jasně, škodovky a VW jezdí 50-100 tis ročně, ale po 2-3 letech taky dojezdí.

Doby 1,9 TDI PD sou totiž dávno pryč >:D >:D >:D
17. 5. 2016 08:41
Re: Dacia Logan
to, kto robi lpg zastavbu, to netusim, ale robi sa to priamo na linke v dacii, cize ziadna dodatocna montaz, jedina nevyhoda tejto montaze je, ze RJ je bloknuta, cize nikto do toho nepozrie
Avatar - beibej
16. 5. 2016 22:38
Re: Dacia jede
Tak třeba cena normálního ( benzinovýho ) servisu + revize plynové části každý rok + nějaké ty filtry navíc + dražší svíčky. Stačí jako odpověď?
16. 5. 2016 22:19
Spolehlivost
Kdyby byla tak nespolehliva,nikdo by je nekupoval.Ostatne v CR pate misto v prodejnosti to vypovida jasne.Jinak ted mam druhou Dacii a nikdy jsem nemel problem.Ano jsou to auta,ktera jsou levnejsi,ale urcite ne nespolehliva..Samozrejme je jasne,ze ta auta nejsou stavena na to,aby jezdila 50-100tis rocne jako napr.firemni skodovky ci ww.Na to nemaji motory ani vybaveni,ale pro ldi s najezdem 10-20tis je to dobry auto..Ted mam Logana MCV 0.9 tce a najezdim tak 12tis rocne.Nemam zadne obavy,ze by to auto 10let nevydrzelo...
16. 5. 2016 21:05
Re: 900 kubíků jezdí jako z praku
Pokud běžně užíváte Porsche 911 Turbo, tak chápu, že vám ta hodnota dobrá nepřijde. Chce to trochu slézt na zem a uvažovat racionálně. Stačí si spočítat výkonovou hmotnost téhle dacie a zjistíte, že je to vážně docela dobré. Navíc jsou tady solidní newtonmetry. Ano, jako 400 koňové Audi to asi nejede, ale také to tolik nestojí a po ujetí 100 000 Km to nechce investice 100 000 korun.