Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kvůli výparům z ostřikovačů může řidič nadýchat až 0,7 promile

Aleš Jungmann
Diskuze (4)
Pozor na ostřikovače: kvůli alkoholu obsaženému v ostřikovací směsi můžete při dechové zkoušce nadýchat!

Výzkumníci z Ústavu soudního lékařství v Brně prokázali, že nevinný řidič může při dechové zkoušce nadýchat až sedm desetin promile. Jak to? Viníkem je ethylalkohol, obsažený v nemrznoucí směsi do ostřikovačů. Upozornil na to Český rozhlas.

Výpary jsou totiž po použití ostřikovačů ve voze zpravidla velmi jasně cítit. A řidič je samozřejmě vdechuje. Konkrétně: pokud byli na přítomnost alkoholu v dechu kontrolováni řidiči, kteří si v předešlých čtyřech minutách ostřikovali sklo, ukázal měřicí přístroj pozitivní výsledek u všech. Bylo to až 0,7 promile.

Alkohol za volantem: Nově do 0,3 promile bez bodů

Policisté jsou na tuto eventualitu připraveni a tak, pokud řidič uvede, že si těsně před měřením ostřikoval okna, vyzvou ho k vystoupení z vozu a nechají deset minut prodýchat. Pak se zkouška opakuje, v ten moment již přítomnost falešného alkoholu nehrozí. V případě dalšího pozitivního nálezu a jeho nesouladu s předchozím měřením je řidič podroben odběru krve u lékaře. Ten jednoznačně prokáže, jak to s obsahem alkoholu v krvi je.

Aleš Jungmann
Diskuze (4)
Avatar - LEGOPARK
25. 1. 2012 09:56
Re: Promile
Nemaju o com pisat, tak uz pisu aj vyslovene zvasty! Najblzisie napisu, ze nadychat sa da aj z mentoloveho cukriku!
25. 1. 2012 08:12
Promile
Nepředpokládám, že někdo někdy dostal pokutu za to, že se nadýchal vody do ostřikovačů, protože tento "alkohol" se udrží v dechu pouze několik okamžiků a to pouze v uzavřeném voze, stačí vystoupit z auta, zhluboka se nadýchnout a řidič nenadýchá nic...