Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alkohol za volantem: Nově do 0,3 promile bez bodů

Diskuze (35)
Poslanci schválili zrušení bodového trestu za malé množství alkoholu a mírné překročení povolené rychlosti.

Poslanecká sněmovna schválila novelu silničního zákona v podobě, jak ji navrhl Senát. Zákon nyní čeká na podpis prezidenta a platit by měl začít od 1. srpna 2011.

Hlavním cílem novelizace je zjednodušení bodového systému. Počet přestupků, za které řidiči přijdou body, se sníží z 44 na 27. Zrušeny budou všechny jednobodové přestupky (např. jízda bez světel) a dojde ke zrušení bodového postihu za malé množství alkoholu a malé překročení povolené rychlosti.

Na návrh Senátu by proto mělo platit pravidlo, že do 0,3 promile alkoholu v krvi nehrozí řidiči bodový trest. Tato úprava vychází z analýzy ministerstva, že množství alkoholu do 0,24 promile nemá prokazatelný vliv na chování řidiče.

Tzv. nulová tolerance tímto však nekončí. Zmírnil se sice bodový systém, řidiči ale stále i při malém množství alkoholu hrozí pokuta ve výši 2500 až 20 tisíc korun. Nad hranicí 0,3 promile navíc bude uděleno hned sedm bodů.

Podobné zmírnění se dočká i překročení povolené rychlosti. Pokud řidič pojede v obci o 5 km/h a mimo obec o 10 km/h rychleji, než je povoleno, bude mu udělena jen pokuta od 1500 do 2500 Kč. Za vyšší překročení pak i nadále hrozí pokuta a trest 2, 3 nebo i 5 bodů.

Dalším změnám v silničním zákoně se budeme v následujících dnech věnovat podrobněji.

Diskuze (35)
21. 9. 2011 20:17
Alkohol ne!
Dovolit sebemenší množství alkoholu v krvi vyčůraným a neukázněným českým řidičům je jako pustit tygra z klece. Já osobně bych navrhoval absolutní netoleranci alkoholu.
Avatar - Guttalax
3. 6. 2011 16:58
Re: Zvěř se probudí
:-) Spíš na D 1 >:-[]
Avatar - Guttalax
21. 5. 2011 13:16
Jedním slovem příšerné
Co na to říct? Jaké vlády -takové zákony.Je vidět,že nikoho problémy na cestách nepálí .Jezdí mraky lidí bez řidičáku,dost aut nemá ani zákonné pojištění..Znám lidi co se nebojí po požítí sednout a jet.Ale co s tím? Když tady bez papírů nafetovaný zabije matku a dítě zmrzačí dostane 5 let a za půlku je vysmátý venku..Dnes a denně vidím nedání přednosti.jízda přes zebry v obci velkou rychlostí.a moh bych pokračovat.Doslova se děsím potkat se v havárií s takovým pitomcem.Možná se v budoucnu něco změní - musí se věřit ,že příjde někdo ,kdo bude mít zájem na radikálním zlepšení. Jináč bude jízda po našich tankodromech děs. :-! :-!
5. 5. 2011 12:45
Re: LAS VEGAS.CZ
:yes:
5. 5. 2011 12:44
Re: LAS VEGAS.CZ
:yes: