Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini Centenario prozrazeno díky patentovým snímkům

David Bureš
Diskuze (9)
Centenario je oslavou 100 let od narození zakladatele Lamborghini. O pohon se postará dvanáctiválec se 770 koňmi.

Lamborghini na nadcházejícím březnovém autosalonu v Ženevě oslaví letošní výročí 100 let od narození svého zakladatele, Ferruccia Lamborghiniho. Na oslavu tohoto jubilea vznikne speciální model Centenario, jehož vzhled prozradily patentové snímky.

Snímky se objevily na stránkách Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM), který se v Evropské unii stará o registraci patentů a ochranných známek. Z uvedených dat vyplývá, že si italský výrobce nechal vzhled Centenaria registrovat v říjnu 2015, až 19. února 2016 však došlo k jejich schválení a zveřejnění.

Dříve se mluvilo o tom, že se Centenario bude lišit od dnes prodávaných modelů značky. Jednotlivé detaily jsou skutečně odlišné, ať už světla, koncovky výfuku nebo chladicí otvory na bocích karoserie, celková silueta ale nezapře to, že základem vozu je model Aventador.

V útrobách vozu by měl pracovat 6,5litrový atmosférický dvanáctiválec z Aventador, který však bude vyladěn k hodnotě 770 koní (566 kW). Z registrované ochranné známky totiž vyplývá, že se auto bude oficiálně jmenovat Centenario LP 770-4. Alfanumerické označení odkazuje na uložení motoru (podélně uprostřed), výkon motoru v koních a pohon všech kol. Motor by měl spolupracovat se sedmistupňovou sekvenční převodovkou ISR, byť se stále častěji spekuluje o tom, že Aventador v chystané modernizaci dostane dvouspojkovou převodovkou. Centenario by tudíž mohlo být jakýmsi lákadlem na tuto novinku.

Podle dřívějších zpráv má Centenario vzniknout ve formě kupé i roadsteru, přičemž od každé verze má být postaveno 20 exemplářů. Automobilka má pro tyto účely speciální montážní linku, která je určena výhradně pro takto exkluzivní auta. Cena Centenaria pak má odpovídat jeho exkluzivitě, zákazníci za něj mají zaplatit asi 2,4 milionu dolarů (58 milionů korun).

David Bureš
Diskuze (9)
Avatar - wakantanka
19. 2. 2016 20:11
Re: HNUS
Neviem ako ty ale ja som ocakaval takuto evoluciu a nie revoluciu. Netreba zabudat kto je majitelom a pod koho Lambo v ramci koncernu spada. Kazdopadne som zvedavy co z toho nakoniec vzide nazivo.
Avatar - Pekelná Micinka
19. 2. 2016 18:33
Re: Patentovat si asi museli nechat...
:yes:
Avatar - Egi
19. 2. 2016 13:29
Re: Konečně
Samozřejmě, ti, co měli nad postelí Countach a Diablo, tak už mají spíš na lednici připomínku na nákup sunaru. >:-[]

No, uvidíme, každopádně pokud budou mít malí kluci plakáty s Centenariem, tak mi dlužíte pivo.
19. 2. 2016 12:42
Patentovat si asi museli nechat...
...ten megadlouhý přední převis, téměř jako polovina rozvoru (a ani zadní není zrovna z nejkratších). ;-\

Proporčně, zejména při pohledu z čistého profilu, je silueta, podle mě, dost nevyvážená. Má to kolečka prostě moc u sebe. Tak nějak působila Octavia I, když tehdy, tuším v roce 96, poprvé hrdě vyjela na golfím podvozku a ještě se nestačila stát modlou poloviny ČR. :-)
Avatar - Egi
19. 2. 2016 11:04
Konečně
Dle mého je tu konečně zase Lamborghini, které není podbízivé. Je prostě totálně šílené. Z Huracánu, který je fakt hezký, jsem měl rozporuplné pocity, ale chápal jsem, že se musí hlavně prodávat. Aventador je fajn, ale že by provokoval, to ne. Tohle je konečně zase něco totálně šíleného a takové by dle mě mělo Lamborghini být. To není auto na luxusní bulváry podél butiků ve městech módy, tohle je prostě pro řidiče a kluky, kteří budou mít fotku Centenaria na plakátu nad postelí :-)