Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini tento týden ukáže Centenario Roadster, unikátní speciál se 770 koňmi

David Bureš
Diskuze (1)
Centenario Roadster je oslavou 100 let od narození zakladatele Lamborghini. O jeho pohon se postará atmosférický dvanáctiválec.

Tento týden se v kalifornském Monterey koná již tradiční automobilový týden, který se pro výrobce luxusních aut a supersportů stává stále zajímavějším místem premiéry jejich nových modelů. Novinku si pro tuto příležitost připravilo také Lamborghini, které v USA odhalí model centenario s karoserií roadster.

Lamborghini Centenario je oslavou letošního výročí 100 let od narození zakladatele italské automobilky, Ferruccia Lamborghiniho. Už na jarní premiéře v Ženevě výrobce přiznal, že vedle kupé počítá i s výrobou roadsteru. Otevřenou variantu jsme ale dosud nespatřili, což se nyní konečně změní.

Otevřená verze použije stejnou techniku jako kupé, což znamená vylepšenou architekturu z aventadoru, jmenovitě uprostřed uložený dvanáctiválec posílený na 566 kW (770 k), pohon všech kol a sedmistupňovou sekvenční převodovku. Oproti aventadoru je pak důležitou novinkou centenaria natáčecí zadní náprava, autu nechybí ani magneticko-reologické tlumiče nebo řízení s proměnlivým účinkem, které jsou u výchozího auta za příplatek.

Vzhled centenaria roadster zatím nebyl oficiálně odhalen, přiložené vize grafiků ale dávají dobrou představu o tom, jak auto bude vypadat. Karoserie centenaria sice nezapře stejnou koncepci s aventadorem, jinak ale na designu nezůstal kámen na kameni. Tvar výrazně ovlivnila snaha o co nejlepší aerodynamiku.

Lamborghini na jaře dalo najevo, že postaví pouhých 40 exemplářů centenaria. Z toho 20 vozů budou kupé a zbytek roadstery. Jestliže už voláte prodejci, že byste jedno z nich také chtěli, zklameme vás. Už v době premiéry kupé byly všechny kousky rozebrány. Základní cena centenaria přitom činí 1,75 milionu eur (cca 47 milionů korun). Bez daně.

Centenario Roadster se poprvé představí v pátek 19. srpna na motoristickém shromáždění The Quail. K vidění bude vůz i na nedělní Pebble Beach Concours d'Elegance. Důležitou roli na obou akcích bude vedle centenaria hrát legendární Lamborghini Miura, která v letošním roce slaví 50. narozeniny. Světu se poprvé ukázala v roce 1966, na tehdejším ženevském autosalonu.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - maxi!
18. 8. 2016 17:01
a zase take blbe auto....
neprakticke, drahe.... no hrozne nieco.... :-!