Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lancia Flaminia Super Sport Zagato: Dvoudveřová italská kráska (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
Lancia sice pomalu odchází do historie, ale má se rozhodně čím chlubit. Jedním z nejvýznamnějších poválečných modelů z období samostatnosti byla luxusní Flaminia.

Asi nejatraktivnější verzi Flaminie představovalo kupé Super Sport s hliníkovou karoserií od Zagata. Jedná se o typickou práci této firmy, s oblibou kombinovala oblé tvary a hrany, návrhářem byl v tomto případě známý a proslulý Ercole Spada. Stačí ji porovnat s jinými vozy, které dostaly do vánku podobné „šaty“. Pánové z Petrolicious nám na videu představují kousek z roku 1967 sběratele Roberta Giaima. Tahle krasavice má za přední nápravou umístěný vidlicový šestiválec 2,8 l s třemi dvouhrdlovými karburátory Weber o výkonu 113 kW. Zatímco tehdejší Alfy Romeo byly určeny pro mladé „závodníky“, auta od Lancie spíše pro gentlemany. Připomeňme, že se jednalo ještě o konkurenční značky. Ani luxusnější nádech ovšem Flaminii Super Sport nebránil ve slušných výkonech. Vždyť měla převodovku u zadní poháněné nápravy (tedy systém transaxle) typu De Dion.

Flaminia se vyráběla od roku 1957 do roku 1970 s benzinovými motory V6 2,5 a zmíněným 2,8 l, oběma v několika výkonových verzích. Jednalo se kromě jiného také o limuzíny včetně prezidentských a dokonce kabriolety. Kupé stavěli nejen u Zagata, ale rovněž u Pininfariny a Touringu. Celkem vyjelo do světa přes 12,6 tisíce vozů. Provedení Super Sport však vzniklo v období 1965-1970 jen 125, nejvýše 150 kousků, takže se jedná o opravdu velkou sběratelskou raritu. Původní majitelkou konkrétního exempláře na videu byla dáma z Floridy, která s ním však jezdila také po Itálii. Robert Giaimo se svým „gétéčkem“ v hodně atypické černé barvě neváhá absolvovat dnes ani dlouhé trasy, zavazadelník je sice mělký, ale prý dost velký. Navíc má i otvor pro delší předměty. Ne, to není výsada jen moderních aut. Udržovat stálou rychlost 160 km/h, pokud by to předpisy dovolovaly, není problém. Moderní sporťáky jsou dle jeho slov sice fajn, ale poctivá mechanika je zkrátka poctivá mechanika. Při renovaci si také užil svoje, hlavně s karburátory. Originální registrační značka ROMA 991U byla zřejmě použita jen pro natáčení.

Inu, zlaté šedesátky. Flaminia tedy navíc pamatuje poslední období existence značky před spojením s Fiatem. Ve své době byla opravdu moderním autem. Dnes z věhlasu Lancie nezbylo nic a podle slov Sergia Marchionneho z ní zůstane jediný model: malý Ypsilon, který se má prodávat pouze v Itálii. Podobný osud stihl třeba Innocenti, nebo Autobianchi. Sice se před nedávnem objevily zprávy o tom, že by měla být druhá jmenovaná značka obnovena, ale pro levná aut. Přitom jeho pozice v koncernu Fiat byla přesně opačná... Vzpomeňme na Bianchinu, či Lancii Y10, která se v Itálii prodávala právě se stylizovaným A.

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
Avatar - Jaros71
24. 1. 2014 11:35
Re: Jo, tak to je klasa....
:yes: parádní auto!!!
Avatar - Jaros71
24. 1. 2014 11:34
Re: LANCIA
Lancia forever... :yes: ;-)
I ta Delta je krásná..jen málo sportovní.A dost drahá.
Pokud by udělali novou Deltu Integrale..ruce by jim trhali!
A vyšší cena by nevadila.
24. 1. 2014 10:17
Re: Krásná věc
:-) no, asi jo.
24. 1. 2014 09:16
Re: Jo, tak to je klasa....
Tato je podla mna este krajsia: [odkaz]
Avatar - Emel
24. 1. 2014 08:36
Re: Krásná věc
A pak ti bude líto, že nemáš Betu Monte Carlo...