Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lancii před zavřením zachrání Chrysler

Michal Fokt
Diskuze (98)
Lancia stála před klíčovým rozhodnutím - buď skončí, nebo téměř výhradně převezme americké modelové portfolio. Byla zvolena ta druhá jmenovaná varianta.

Koncern Fiat má ve svém vlastnictví značky, které mu (občas i nahlas) závidí i zvučnými jmény prošpikovaný Volkswagen. Bohužel ať už mateřská značka vydělává nebo nikoli, s výjimkou Ferrari je její rodinné stříbro dlouhodobě v mínusu - ať už hovoříme o Maserati, Alfě Romeo či Lancii. Tato situace už je neudržitelná a muselo dojít k rozhodnutí - buď značka s nejslabší pozicí na trhu definitivně skončí, jak se v průběhu minulého týdne v médiích spekulovalo nebo bude nutné přistoupit k významným změnám. Ano, řeč je teď o kdysi slavné Lancii, která se jakž-takž prodává snad už jen v Itálii.

Ve hře byl nápad Lancii úplně zavřít, ale nakonec vedení Fiatu v čele se Sergiem Marchionne rozhodlo, že Lancia pojede dál, ovšem s výrazně pozměněným modelovým portfoliem. Prostě a jednoduše se z Lancie stane rebadgeovaný evropský Chrysler podobně, jako Vauxhall v Británii převzal modely Opelu. Z aut, která měla být původně jen doplňkem modelové nabídky, se tak stane její nosná část.

Opravdu "čistokrevnou" lancií by se tak měl stát už pouze model Ypsilon, což s největší pravděpodobností značí konec jak pro jeho derivát Musa, tak pro model Delta. Naopak máme očekávat rozšíření nabídky o další americké vozy. Pokud se ptáte o jaké, když s výjimkou sedanu 200 už má Chrysler v Evropě celé své portfolio a právě dvoustovka byla potvrzena v příští generaci, nabízí se využití kompaktního modelu Dart od Dodge. Lze si totiž jen těžko představit, že by jakékoli velká automobilka mohla v Evropě mít tak velkou mezeru v nabídce v nejprodávanějších třídách. Je ovšem také možné, že příští delta bude jen lehce pozměněným bravem, případě puntem, protože v kompaktní třídě se dvakrát nedaří ani samotnému Fiatu.

Proč bylo zvoleno toto řešení? Fiat by rád v Evropě prodával chryslery a pokud jde o image, to má i pozapomenutá italská značka stále lepší, než Chrysler. Navíc je Chrysler díky revitalizaci na domácím trhu v zisku a jde tedy pouze o to, aby Lancia, už pouze coby importér, dokázala hospodařit s plusem a současně tím utáhla alespoň produkci ypsilonky. A pokud tento plán nevyjde, pošle se Lancia na odpočinek a americké modely, o které byl alespoň trochu zájem, tedy asi zejména voyager, mohou prostě dostat logo Fiat...

Michal Fokt
Diskuze (98)
Avatar - PlumJelinek
18. 7. 2013 21:52
Re: Chrysler je "skúsený" záchranca
Ani to nebylo tak okopčení, jako spíš odkoupení platformy. Ale nakonec ho předělali tolik, že si ani Simca nenárokovala licenční provizi. Taky to byla první a poslední předokolka Moskviče, vyráběl se po mnoha faceliftech až někdy do roku 2000 a pak to celá fabrika definitivně zabalila.

Nejhezčí to bylo, když se vyrábělo jako Chrysler/Simca, na tehdejší dobu moc pěkný auto, podobně jako třeba Chrysler "pro evropu", model 180.

Jo hnilo to zehdy všechno, třeba škodovka se týhle tradice úspěšně držela ještě na přelomu tisíciletí s Felckou a první Octávkou, proto nechápu ty zlověstný řečí některých soudruhů, že italský, francouzský a kdovíjaký jiný auta ještě byly nahnilý už ve fabrice.
Avatar - del42sa
13. 11. 2012 12:55
Re: Prodeje Lancia x Alfa
ono to ani s tou Alfou nevypadá vůbec růžově. */alfa-romeo-na-kolenou-nema-modely-nepr… :no: :no: Bravo Marchionne !
6. 11. 2012 09:33
Re: smutné konce
Já si vybírat nepotřeuju, nechystám se kupovat žádnou Alfu. Pokud bych však někdy po ní zatoužil, tak určitě ne po americké, nebo německé představě o italském autě. Už jsem moc starej na to, abych si kupoval náhražky čehokoliv. A pokud máš problémy s beďary, tak si zajdi na kosmetiku, brouku.
Avatar - Barrichello
6. 11. 2012 09:25
Re: Chrysler je "skúsený" záchranca
Rusové 1307/1308 okopčili a udělali z toho Moskvič Aleko.

V tý době hnilo leccos, antikorozní ochrana většiny aut byla nulová
6. 11. 2012 09:09
Re: smutné konce
Z německé Alfy ti naskáčou německé beďary, z americké Alfy americké.
Tak si vyber, pokrytče.