Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lékaři jezdí v BMW, malíři v Opelech

Michal Fokt
Diskuze (125)
Analýza více než 60.000 pojistných smluv odhalila zajímavé rozčlenění vozového parku v Německu mezi jednotlivé profesní skupiny.

Zatímco u nás fráze „typický řidič BMW (Mercedesu, Audi)“ znamenají automaticky určitý společenský škraloup, přičemž kolem jiných vozů se zase vznáší zřejmě podobně iluzorní aura popularity u architektů, umělců a lékařů, v bohatším Německu mohou průzkumy obliby jednotlivých značek přinést celospolečenským vnímáním méně zkreslené informace. Pojďme se tedy podívat na jeden takový, provedený na základě dat ze srovnávacího portálu Transparo.

Ve srovnání se objevilo celkem 30 nejběžnějších profesí od architektů po experty na zubní hygienu. Jistě nepřekvapivým zjištěním je, že téměř u všech povolání dominuje jednička na trhu, tedy Volkswagen. Je tu ovšem jedna skupina, v níž našel VW jasného přemožitele - cech malířů totiž preferuje značku Opel a to v 17,5 % případů. Nejvíce fandů do VW je u stavebních inženýrů - 20,1 %.

BMW řídí nejvíce německých lékařů, ti mu dávají přednost ve 14,6 % případů a mnichovská značka vede i u poradců (14,4 %) a obchodníků s vysokoškolským diplomem (14,1 %). Hned na druhé příčce jsou u těchto posledně jmenovaných skupin vozy Mercedes-Benz 14,1 % (poradci), respektive Audi (10,6 %) u obchodníků. Jeden z pěti vysokoškolsky vzdělaných inženýrů jezdí ve Volkswagenu, což je nebezpečně blízko síle pozice mezi stavebními inženýry, německá prémiová trojka se tak musela spokojit až s 2.-4. místem - BMW 12,6 %, Mercedes-Benz 9,6 % a Audi 7,8 %. Zámečníci se nemohou rozhodnout mezi Opelem a Fordem, shodně mají 12,3 %.

Co se Renaultu týče, ten se těší největší oblibě u prodavačů (7,3 %) a u kancelářských profesí (7,4 %), Citroëny najdete nejčastěji mezi učiteli (3,4 %) a drobnými živnostníky (3,9 %), Fiat vyhrává u zubních hygienistek (7,5 %) a nejvíce vozů značky Toyota byste našli v BMW ovládané komunitě lékařů (4,9 %). Další automobilky už bohužel tisková informace k této studii nekonkretizuje.

Michal Fokt
Diskuze (125)
15. 12. 2012 21:20
Re: Škoda..
presne tak, moji rodicia po tom co postavili barak, nemali ani korunu, ale naucili sa setrit, po case mali spolocny priem cca 100k mesacne a tatko si kupili mazdu 6 ,sprintera 3l, 407sw, mercedes B, mercedes A najnovsie teraz pre mamku a zainvestoval do 2 hektarov savebnych pozemkov a do noveho bytu.... na druhej strane teta s ujom mali 500k prijem, nemaju auto, nikdy neboli na dovolenke ale vsetko mesacne prezrali v restikach a v divadle, teraz ich chcu vyhodit z bytu ktory mali prenajaty lebo uz su na dochodku a nemaju to z coho platit
14. 12. 2012 15:00
Re: Škoda..
Zadny otrok sveho auta, uplne mormalni zivot. Co vam na 7 tisicich na mesic, po zaplaceni vsech vydaju, prijde malo? A z 13 platu si clovek zajede na exotickou dovolenou a jeste zustane na vanocni darky. Copak maji rikat lide, co si nevydelaji ani prumernou mzdu? Ti taky jezdi v autech, podle vas by si musel prumerny majitel Fabie vydelat alespon 50 tisic mesicne.
14. 12. 2012 14:57
Re: Škoda..
Nesmysl, kdyz si clovek s platem 20 tisic muze dovolit auto za 300 000, tedy 15 vyplat, tak proc by clovek s platem 65 tisic nemohl mit auto za 650 tisic, tedy 10 vyplat.
Avatar - JDM
14. 12. 2012 06:50
Re: Platy lékařů v ČR
ale jednou to stejně přijde že zdraví si za peníze koupíš , není to dlouho co se o tom všude mluvilo jak si lidi budou moct "kupovat" lepší léky a lepší doktory atd . příklad jsi dělník co vydělavá 15 tis čistého a budeš mít nějaký vážný zdravotní problém tou nejlevnější cestou bude v léčení např tři měsíce a bude tě to stát 10 tis , a ještě přijdeš o peníze za neschopenku , ta nejlepší varianta s nejlepší doktorem tě vyjde na 50 tis korun a léčení bude trvat jeden měsíc ale to si bohužel ten dělník dovolit nemůže už takhle bude živořit tak buď si na to pučí aby byl schopnej jít co nejdřív do práce a uživit rodinu nebo ne takže všechno bude jen o penězích , mému kamarádovi se před měsícem narodil syn , když mě vyprávěl co všechno se dá za porod připlatit , různé tlumivé léky atd pro rodičku , hrůza říkal že jen ten porod ho stál 7 tis korun tak kde to sme? Já nejsem zastánce placeného zdravotnictví a kupování si doktorů ale jak vidíš už to tak nějak funguje a proto bych radši dal 50 tis soukromníkovy než státu , je jasný že když to bude vážný problém život přímo ohrožující nejspíš nepojedeš taxikem na kliniku tam by tě stejně lifrovaly do nemocnice ale já se bavil o "banální" operaci kýly kde už i dnes se to někomu vyplatí jít na soukromou kliniku jako mému kamarádovi který se mohl hned naplno věnovat práci a vydělat peníze o který by přišel kdyby šel do státní nemocnice.
Avatar - Andromeda
13. 12. 2012 19:08
Re: Škoda..
:yes: