Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren P14: Nástupce 650S dorazí za tři roky

Michal Fokt
Diskuze (0)
McLaren 650S bude mít pouze čtyřletý životní cyklus, než ho vystřídá nový model. A ten by měl mít ještě výraznější design, než hypersport P1!

Model 650S od McLarenu je stále ještě relativní novinka, debutoval před rokem a půl, což by za normálních okolností znamenalo, že má před sebou ještě minimálně 3,5 roku života, dost možná ještě více, protože u superaut se na pětiletou obměnu vždycky nehraje. Ovšem vzhledem k tomu, že 650S byl de facto faceliftem typu MP4-12C (byť údajně se 30 % nových dílů), jenž se prodává od půlky roku 2011, bude jeho cyklus kratší.

Dá se říci, že se MP4-12C (nebo minimálně jeho koncept) dožije úctyhodných sedmi roků, protože 650S bude vyměněn v roce 2018 za auto, které se rodí ve vývojovém centru ve Wokingu pod kódovým označením P14. Ačkoli by se slušelo napsat, že se bude jednat o nový vůz, realita bude jiná. Opět bude použitý pro všechny současné "meky" charakteristický karbonový monokok i 3,8litrový V8 se dvěma turby a kdoví, co ještě dalšího.

Ale co na tom, ani v jednom z výše uvedeného není důvod ke studu a drahý vývoj se prostě musí zaplatit. Navíc je jasné, že úplně beze změn to nebude ani v případě těchto univerzálních dílů. Ba co víc, velkým lákadlem má být podle šéfdesignéra značky Franka Stephensona vzhled P14. Ten by se měl od 650S dost lišit, má být prý dokonce "bláznivější", než v případě hypersportu McLaren P1 - a že ten je bláznivý převelice. Současně si však ponechá charakteristickou příď a řešení bočních nádechů.

P14 také bude rychlejší, než 650S, očekávejte stovku pod tři a maximálku přes 330 km/h, což je povinnost - a nepřekvapivě též dražší. Vznikne opět jako kupé a otevřený roadster. Takže se už teď máme na co těšit.

Michal Fokt
Diskuze (0)