Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren Ultimate Vision Gran Turismo se vydá ze světa počítačových her na závodní okruhy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Z virtuální reality na do skutečného světa má vstoupit McLaren Ultimate Vision Gran Turismo. Za proměnou konceptu pro hru Gran Turismo v reálný hypersport má stát divize McLaren Special Operations.

McLaren Ultimate Vision Gran Turismo se představil v loňském roce jako jeden z dlouhé řady konceptů závodních vozů budoucnosti pro populární hru Gran Turismo. Podle dostupných informací se má tato futuristická vize závodního vozu pro rok 2030 proměnit v reálný automobil mnohem dříve.

Divize McLaren Special Operations má totiž podle neoficiálních zpráv připravovat pod interním označením BC-03 pro nejmenovaného zákazníka vůz, který má přímo vycházet z konceptu McLaren Ultimate Vision Gran Turismo.

Očekává se, že skutečný vůz bude stejně jako koncept pro Gran Turismo zaměřen výhradně na použití na závodních okruzích. Výsledkem práce divize McLaren Special Operations se má stát extrémně lehký a výkonný automobil s aktivními aerodynamickými prvky a hmotností kolem 1000 kg.

Předpokládá se, že bude zachována pozice pilota vozu v leže na břiše pro snížení těžiště, ale v případě pohonného ústrojí se spekuluje o možném odklonu od konceptu pro Gran Turismo. Ten je totiž navržen pro hybridní pohonný systém, v němž zadní kola roztáčí čtyřlitrový osmiválec s přeplňováním dvojicí turbodmychadel, zatímco přední kola pohání dvojice elektromotorů. Pro koncept je díky tomu uváděn celkový kombinovaný výkon 846 kW (1150 k).

S ohledem na plánovanou nízkou hmotnost, aktivní aerodynamické prvky a netradiční pozici za volantem ovšem může skutečný McLaren Ultimate Vision Gran Turismo nabídnout extrémní zážitky z jízdy i při použití o něco méně výkonné pohonné jednotky, kterou může být například hybridní ústrojí připravované pro model Speedtail.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)