Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz AMG Sport: Levnější sportování s hvězdou potvrzeno

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Spekulace končí, Mercedes-Benz skutečně chystá řadu modelů AMG Sport. Na oficiálním teaseru je vidět ale ještě jedno překvapení...

Daimler uvedl letos na jaře v život značku Mercedes-AMG. Modely AMG Sport však budou umístěny pod ní, a to i cenově. Takže se vlastně jedná o levnější alternativu pro ty, kteří mají hlouběji do kapsy, ale zase jim nestačí prostý aerodynamický balíček. Jak už bylo rovněž dříve avizováno, ponesou trojciferný kód jako běžné modely místo dvou čísel a slavná tři písmena až za ním. Soupeři bude hlavně řada M Performance od BMW a také Audi se sérií S. Kromě vylepšení vzhledu čekejme motory se zvýšeným výkonem, posílené brzdy a tvrdší podvozky vyladěné v Affalterbachu a na vybraných trzích i standardní pohon všech kol. Tady jsou spoilery zkrátka málo!

Vlevo na zveřejněné fotografii je k vidění zcela nový crossover. Podle všeho se jedná o produkční verzi studie Concept Coupe SUV z letošního autosalonu v Pekingu, dříve známou jako MLC. V sériové výrobě se objeví příští rok jako GLE Coupe. Prakticky se jedná o sportovnější karosářskou variantu třídy M, která projde rozsáhlými změnami a přeznačením na GLE. Premiéru si odbudu už v lednu 2015 v Detroitu.

Top verze třídy GLE, respektive verze Coupe dostanou motory se dvěma turby: třílitrový šestiválec s 245 kW (GLE 400) a vidlicový osmiválec 5,5 l s nějakými 425 kW (GLE 63 AMG). Mezi nimi umístěný GLE 450 AMG Sport by měl mít pod kapotou první z nich, ovšem naladěný na zhruba 266-276 kW. Tedy někde tzv. „na půli cesty“. Ten samý uvidíme i v útrobách sedanu C se stejným označením, o kterém už víme od dubna. Oba se ukážou také v Detroitu, řada se však v blízké budoucnosti pochopitelně dále rozšíří od těch nejmenších výše – včetně crossoverů. Konkurentem pro Coupe je hlavně bavorská X6.

Aut s označením AMG (kromě výše zmíněného obyčejného stylového balíčku) se v současnosti prodává 32 tisíc ročně, respektive takový je odhad pro letošní rok. Trojcípá hvězda chce však tyto počty rozšířit během čtyř let na více než dvojnásobek, konkrétně 67 tisíc jednotek. K tomu má pomoci právě AMG Sport. Poptávka po sportovněji nejen vypadajících, ale i jezdících mercedesech je poměrně vysoká.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
28. 11. 2014 11:33
Velmi dobry tah...
Velmi dobry tah zo strany mercedesu :yes: