Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz dodal první elektrobus eCitaro

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mercedes-Benz zahájil výrobu nového elektrického autobusu eCitaro a první exemplář zamířil do služeb Hamburger Hochbahn AG.

Mercedes-Benz již na podzim roku 2017 oficiálně potvrdil, že v letošním roce uvede nové provedení autobusů řady Citaro s elektrickým pohonným systémem. Model s označením eCitaro pak byl oficiálně odhalen v létě letošního roku a jeho výstavní premiéra se odehrála v rámci veletrhu užitkových vozidel IAA v Hannoveru koncem září 2018.

Společnost Hamburger Hochbahn AG se v polovině letošního listopadu stala prvním dopravcem, do jehož služeb nový elektrobus Mercedes-Benz eCitaro zamířilo. Na první exemplář má navazovat dodání dalších vozidel a celkem má do Hamburku zamířit 20 těchto čistě elektřinou poháněných autobusů.

Společnost Hamburger Hochbahn AG v současnosti provozuje kolem 1000 autobusů na 111 linkách a podle aktuálních plánů hodlá od roku 2020 do svého vozového parku pořizovat výhradně vozidla, která neprodukují emise škodlivých výfukových plynů v místě svého provozu.

Mercedes-Benz v případě čistě elektrického autobusu eCitaro uvádí, že základem jeho pohonného ústrojí je zadní portálová náprava s dvojicí elektromotorů, z nichž každý disponuje nejvyšším výkonem 125 kW a točivým momentem 485 N.m.

Elektrobus je vybaven lithium-iontovými bateriemi s celkovou kapacitou až 243 kWh. Jejich modulární konstrukce má umožnit jednoduché navýšení kapacity a tím i celkového dojezdu na jedno nabití podle požadavků dopravce.

Při uvedení na trh má být k dispozici dobíjení pomocí konektoru Combo 2 a následně muže být v závislosti na poptávce k dispozici i dobíjení prostřednictvím pantografu na střeše vozidla.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)