Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Sprinter má na svém kontě tři miliony exemplářů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mercedes-Benz uvedl Sprinter v roce 1995 a od té doby bylo vyrobeno celkem tři milionů vozu všech verzí této modelové řady.

Mercedes-Benz Sprinter debutoval v roce 1995 a za uplynulých dvacet let se stal jedním z nejúspěšnějších zástupců své kategorie, což má vedle skutečnosti, že byly k 15. březnu letošního roku vyrobeny celkem tři miliony vozů této modelové řady dokazovat i skutečnost, že je nabízen ve130 zemích.

Tři miliontý Mercedes-Benz Sprinter nemíří do továrního muzea a nebude ani pracovním strojem, ale automobilka jej dodala společnosti Hymer. Ta je tradičním německým výrobcem obytných přívěsů i automobilů a s automobilkou Mercedes-Benz spolupracuje od začátku sedmdesátých let dvacátého století.

Sprinter byl této firmě dodán jako podvozek s kabinou bez zadní stěny, který poslouží za základ pro polointegrovaný obytný vůz Hymer ML-T. Tento model se na konci roku 2014 stal prvním obytným automobilem, v jehož výbavě může figurovat systém Crosswind Assist.

Crosswind Assist pomocí snímačů systému ESP včas zjistí silné poryvy bočního větru. Od rychlosti 80 km/h upravuje směr jízdy vozidla pomocí automatického brzdění kol na návětrné straně. To asistentu pro boční vítr Crosswind Assist umožňuje bránit možným nevhodným reakcím a zvyšuje u řidiče pocit bezpečí.

Hymer ML-T představuje prémiový polointegrovaný obytný automobil, využívající podvozku s kabinou značky Mercedes-Benz a vedle standardní konfigurace s pohonem jedné nápravy je v nabídce i v provedení s pohonem všech čtyř kol.

Díky hmotnosti do 3,5 tuny stačí k jeho provozování řidičský průkaz skupiny B. Ve svém interiéru přitom ML-T nabízí maximální komfort a součástí jeho standardní výbavy je mimo jiné velký stůl, sofa, otočná přední sedadla, kuchyňský kout s tekoucí vodou, sporákem a lednicí, toaleta se sprchovým koutem a ložnice pro dvě až tři osoby.

Mercedes-Benz v souvislosti s významným úspěchem v produkci modelové řady Sprinter připomíná, že v roce 2015 bylo prodáno celkem 194.200 vozů po celém světě.

Výroba Sprinteru v současnosti probíhá v závodech v Düsseldorfu a Ludwigsfelde v Německu, v Charlestonu v severoamerické Jižní Karolíně, v González Catanu v Argentině, ve Fuzhou v Číně a v Nižním Novgorodu v Rusku, kde je produkován Sprinter Classic.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)