Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Sprinter jako mobilní bankovní kancelář

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Göppingenská spořitelna pro zajištění bankovních služeb i v místech, kde nemá stále pobočky využívá Mercedes-Benz Sprinter se speciální nástavbou.

Výrazný červený Mercedes-Benz Sprinter se skříňovou nástavbou možná na první pohled působí dojmem, že patří do flotily hasičského záchranného sboru, ale tento konkrétní automobil je skutečně mobilní bankovní kanceláří.

Göppingenská spořitelna jej využívá od listopadu loňského roku a po devíti měsících provozu hodnotí jeho volbu jako správné rozhodnutí s ohledem na poskytované jízdní výkony, komfort i provozní náklady.

Základem pro mobilní bankovní kancelář je Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI s přeplňovaným vznětovým čtyřválcem o objemu 2143 cm3 a výkonu 120 kW, jehož podvozek je v zadní části snížen a podlaha je zde o 205 mm níže než u standardního vozidla. Toto provedení bylo původně vyvinuto automobilkou Mercedes-Benz a společnosti AL-KO pro využití výrobci obytných vozů.

Nástavbu mobilní bankovní kanceláře ovšem ve spolupráci s Mercedes-Benz navrhla a vyrobila společnost Berger Fahrzeugbau GmbH. V konstrukci nástavby jsou využity neprůstřelné materiály, vozidlo má vestavěný kamerový systém a za pomoci GPS lokátoru může jeho pozici sledovat policie. Samozřejmostí je zde i satelitní spojení s hlavním sídlem spořitelny v Göppingenu.

Vedle zajištění bezpečnosti za pomoci neprůstřelných materiálů, přepážky a časových zámků, je myšleno i komfort zaměstnanců a součástí nástavby je i WC s umyvadlem a tekoucí vodou.

Provoz veškerého elektrického vybavení od osvětlení a klimatizace až po pokladnu a počítač je v nástavbě zajištěn za pomoci lithium-iontových baterií. Ty se dobíjejí přes noc a jejich kapacita je dostačující pro celodenní provoz.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)