Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Style Edition Garia Golf Car: Na green stylově

David Bureš
Diskuze (0)
Majitelé mercedesů milující golf se po hřištích už nebudou muset pohybovat pěšky nebo v nějakém obyčejném vozíku. Mercedes si pro ně připravil jednu lahůdku.

Mercedes-Benz se už nezabývá jen luxusně pojatými automobily. V roce 2011 jeho designéři navrhli interiér pro vrtulník, následovaly podobné projekty jako návrh kabiny pro soukromý tryskáč nebo interiéry luxusních apartmánů. Nyní se pak stylisté divize Mercedes-Benz Style rozhodli postavit golfový vozík.

Ten vznikl ve spolupráci s firmou Garia, výrobcem luxusních golfových vozíků, který dodal technický základ. Vozítko zatím bude postaveno ve dvou exemplářích, na nichž automobilka bude testovat reakce veřejnosti. Jestliže se koncept osvědčí, golfový vozík od Mercedesu by se mohl začít vyrábět sériově. Trojcípá hvězda svému dílu věří, protože má za to, že přináší prvky, které v segmentu golfových vozíků nejsou právě obvyklé.

Už vzhled je neobvyklý a umí zaujmout. Kvůli své výšce a krátkým převisům nebývají golfové vozíky právě esteticky ladné, což chtěl Mercedes změnit. Vozíku navrhl elegantní karoserii, kterou její dvoubarevná kombinace opticky snižuje. Zároveň se designéři inspirovali sportovními auty a vozíku vtiskli zadní difusor nebo elegantní spoiler, který zároveň slouží jako držák na golfové bagy.

Ještě více zaujme kabina. Kůží čalouněná lavice je elegantně zakomponována do celku karoserie, navíc pod sebou prakticky ukrývá ledničku. To v palubní desce je zase držák prostor pro golfové míčky, nechybí tu ani držáky na nápoje.

Specialitou je i dotyková obrazovka s úhlopříčkou 10,1“ a rozlišením 2560 x 1600 pixelů, která má hned několik funkcí. V první řadě se pomocí ní vůz ovládá – dotykově se zapínají světla nebo stěrače, ale také třeba přepíná sportovní a ekologický režim. Dále zobrazuje aktuální rychlost, spotřebu energie nebo třeba pozici vozidla na golfovém hřišti. Chytrým detailem je i počítání golfové skóre jednotlivých členů posádky. Vůz je dále vybaven reproduktory a bluetooth, díky čemuž je možné poslouchat hudbu streamovanou z chytrého telefonu.

Mercedes je proslavený jako výrobce luxusních automobilů, a tak si v tomto ohledu dal záležet také na golfovém vozíku, který rozhodně není nějaký kostitřas. S komfortem totiž pomáhá vyspělé lichoběžníkové zavěšení. O zastavení se pak vpředu starají kotoučové brzdy.

Pohon má na starosti elektromotor o stálém výkonu 3 kW, který krátkodobě může vzrůst až na 11 kW. Díky němu vozítko o hmotnosti 440 kilogramů může jet nejvýše rychlostí 30 km/h a uvézt až 460kg náklad. Lithium-iontové baterie stačí na ujetí 80 kilometrů, což by při hře na oblíbeném hřišti mělo stačit. Jejich dobití pak trvá šest hodin.

Pro Mercedes-Benz není oblast golfu ničím neznámým. Automobilka dlouhodobě sponzoruje různé golfové turnaje.

David Bureš
Diskuze (0)