Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes postavil repliku svého prvního patentovaného vozu. Teď může být váš

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Nestává se často, aby vášniví sběratelé soustředili svou pozornost na samotnou automobilku, avšak nyní rádi udělají výjimku. Na prodej je totiž první patentované auto Mercedesu.

Pokud patříte mezi fanoušky počátků automobilového průmyslu, určitě se vám tento kousek bude líbit. Jde o tzv. Patent-Motorwagen číslo 1, jenž byl patentován se spalovacím motorem 29. ledna 1886 (rok, kdy například prvně zamířila do regálů Coca-Cola a vznikl londýnský fotbalový klub Arsenal). Později ve stejném roce si pak Gottieb Daimler nechal patentovat pohon s vnitřním spalováním, následně započal práce na prvním čtyřkolovém voze.

Nicméně exemplář, který vám představujeme, má tři kola a šlo o první patentované auto společnosti Mercedes. Německá automobilka se před časem rozhodla postavit jeho věrnou repliku. A prostřednictvím svého týmu All Time Stars věnujícího se klasikám nabízí vůz k prodeji. Plně funkční!

Už od mládí se Carl Benz snažil sestrojit vůz, jehož pohon obstará motor spojený s podvozkem. Patent nalezneme v historických pramenech pod označením Deutsches Reichspatent č. 37435, oficiální premiéra prototypu se uskutečnila v červnu 1886 v Mannheimu. Vůz má mnoho podobného s moderními vozy, kromě benzinového motoru disponoval, elektrickým zapalováním či vodním chladičem.

V praxi to znamená, že kupující dostane stroj, jenž zvládne jet až 16 km/h, přičemž jej pohání čtyřtaktní zážehový motor s jedním válcem. Dle Benzova měření měla jednotka výkon 0,5 kW, avšak měření Technické univerzity ve Stuttgartu prozradilo sílu až 0,67 kW. Na svou dobu šlo o nesmírně lehký agregát, vždyť vážil pouhých 100 kilogramů.

Nový majitel se pak může nechat rozmazlit koženým "interiérem". A cena? Tu stuttgartští experti na klasiky poskytnou až na vyžádání, ale je jasné, že nebude lidová. Jen připomeňme, že pod křídly automobilky vzniklo několik replik Motorwagenu, všechny v letech 2001 až 2002. Nabízený exemplář stvořili ve druhém roce zhotovování a nedávno prošel pečlivou kontrolou a restaurováním pod dohledem Classic Center. Jelikož byly repliky zhotoveny hlavně pro výstavní účely, zaručuje Mercedes minimální nájezd stroje.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
26. 6. 2018 10:25
videl som ho
je to paráda. Smiešne vyznieva slovo interiér.
25. 6. 2018 20:59
Re: Jedna z těch replik
Demolačné derby bolo asi zaujímavejšie... 8-s
Avatar - Stejsn
25. 6. 2018 18:53
Jedna z těch replik
byla k vidění na Legendách, O KTERÝCH JSTE LETOS NENAPSALI ANI ČÁRKU!!! Pana Dusila jsem tam osobně potkal. :no: