Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini Vision Next 100: Tohle nás opravdu čeká?

Michal Fokt
Diskuze (18)
Mini je poslední značkou z koncernu BMW, které představilo svůj koncept "Vision Next 100". To se asi budou dít věci...

BMW letos slaví 100 let od svého založení a to je dobrá chvíle nejen na ohlédnutí vzad, ale i na pohled do budoucnosti. V té nečeká asi motoristy, odkojené auty ke konce minulého století, nic, na co by bylo dobré se těšit, otázkou ovšem je, zda to stejným způsobem budou vnímat třeba naše děti. Každopádně BMW už na jaře představilo koncept Vision Next 100, jenž je takovým nakouknutím do (možná ne až zas tak moc) vzdálené budoucnosti.

V ní nás čekají aerodynamicky až extrémně optimalizované karoserie a auta, co se řídí sama. Ostatně v dost podobném duchu se nese i studie Rolls-Royce Vision Next 100, v níž už pracoviště řidiče zcela chybí. A teď tu máme vizi od Mini. Jak vidí svojí budoucnost v Oxfordu?

Tady naštěstí ještě volant zůstal, ale autu mnoho z původních tvarů nezůstalo a přední kapota je transparentní a tvoří jeden celek s čelním sklem, které slouží též jako obří head-up displej. Zatímco Rolls své majitele hýčká, tenhle miník vlastně ani žádného nemá, v té době už jsou v myslích britských vizionářů auta sdílená mnoha majiteli, popřípadě vlastněna půjčovnami. A jako takový musí být Vision Next 100 patřičně asexuální aby vyhovoval široké škále uživatelů.

Kvůli tomu by měl být schopen měnit barvu karoserie a po usednutí řidiče provést synchronizaci a update systémů s příslušným chytrým telefonem a auto si vás po chvíli "přečte" a pozná, jaké naladění elektroniky vozu vám bude nejvíce vyhovovat. Pevně doufám, že se toho nedožiju...

Michal Fokt
Diskuze (18)
17. 6. 2016 20:11
Re: Opravdu příšerné
Zatímco na Slovensku je v kurzu ovce nebo koza, tak mi dál na západ jsme už v jiném století.
Avatar - Googlit
17. 6. 2016 17:35
Re: Opravdu příšerné
A bacha na to, ty elektromobily jsou strašně nakažlivé! Jednou se člověk projede a pak už se mu nechce za volant něčeho v čem něco hoří a vybuchuje vůbec sednout! Vyhýbejte se tomu lidi co nejdéle to půjde jinak se ti ekoteroristi začnou odpalovat a ekofašisti nás naženou do koncentráků!
17. 6. 2016 16:21
Re: Pro tak pesimistické nadpisy?
Omlouvám se po pozdní odpověď. Konečně přestalo pršet a tak jsem šel vyvenčil své jízdní kolo. Joab to napsal za mě - auta nejsou jen výkonné a načančané káry a podle toho vypadají i články na auto.cz ... Ad 2 to nevím, asi žádný nebude, protože auta jsou dneska spotřebák a na to je navázaná reklama a kupců V8 asi v ČR moc nebude ... V roce 2060 budu už spolehlivě pod drnem ;-)
Re: Opravdu příšerné
Čo má autonómne riadenie auta spoločné s elektrickým pohonom alebo ekológiou?
17. 6. 2016 14:33
Re: Pro tak pesimistické nadpisy?
Ty tohle považuješ, taky bez ironie, za "petrolheadí" web..? Jinak za sebe si myslim, že původně měly být tyto, nyní humoristické, stránky pro lidi, které zajímají auta, a to nejen osmiválcový krutokáry, ale i třeba tydle koncepty, elektromobily a tak.