Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitas PneuTrac do dvou let ve výrobě (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost Mitas plánuje, že do dvou let uvede na trh pneumatiky PneuTrac s revoluční koncepcí pro zemědělské a pracovní stroje.

Společnost Mitas vyvíjí koncept PneuTrac se svým obchodním partnerem, společností Galileo Wheel Ltd. Obě firmy poslední čtyři roky intenzivně pracují na realizaci konceptu od prvotní myšlenky přes laboratorní testy až po provozní zkoušky.

Veřejnosti byl koncept PneuTrac poprvé představen na veletrhu Agritechnica v roce 2013, kdy byly tyto pneumatiky předvedeny v rozměrech 280/70 R18 a 600/65 R38. V loňském roce získal koncept významné ocenění na veletrhu EIMA 2014 a na letošním únorovém veletrhu SIMA v Paříži měla premiéru novinka 480/65 R28 PneuTrac.

Koncept Mitas PneuTrac má spojovat nejlepší vlastnosti tradičních pneumatik a pásů. Cílem vývoje je pneumatika s větším otiskem a nižším hustícím tlakem, která by zajistila rovnoměrný a především nižší tlak na půdu a zabránila tak jejímu nadměrnému zhutňování.

Otisk, který v půdě zanechává Mitas PneuTrac, je v porovnání se standardní pneumatikou o 53 % větší. Díky tomu PneuTrac disponuje větší tažnou silou. Zároveň působí nižší tlak na půdu a rovnoměrněji rozděluje tlak na podloží. Boční tuhost konceptu PneuTrac je ve srovnání se standardní pneumatikou dokonce o 167 % vyšší.

Mitas PneuTrac má lepší trakci a menší prokluz, což ústí v nižší provozní náklady ve srovnání se standardními pneumatikami a pásy. PneuTrac je i při nízkém hustícím tlaku stabilní za jízdy a pro bezpečný a pohodlný provoz není třeba hustící tlak upravovat.

Vývoj konceptu PneuTrac dosáhl nové etapy zahájením provozních zkoušek, které potvrdily jeho výhody v podobě většího otisku a lepší tažné síly oproti standardním pneumatikám, ale také vůči plášťům s označením IF (Improved Flexion).

Na základě příznivých výsledků z polních testů nastínil Mitas své záměry pro budoucí rozvoj konceptu PneuTrac. Hlavním úkolem v průběhu roku 2016 bude porovnání charakteristik konceptu PneuTrac s pásy. Díky tomuto srovnání budou detailně prověřeny všechny vlastnosti potřebné pro zařazení tohoto konceptu mezi pneumatiky a pásy, které jsou v současné době k dostání na trhu.

Cílem společnosti Mitas je mít do konce roku 2017 k dispozici všechna data potřebná pro úspěšné uvedení výrobku na trh.

Mitas provádí provozní zkoušky v České republice na traktoru John Deere 6150R s pneumatikami 480/65 R28 PneuTrac na přední nápravě a 600/65 R38 PneuTrac na zadní nápravě.

Výsledky ukazují, že tažná síla Mitas 600/65 R38 PneuTrac je zhruba o 25 % vyšší než u standardních pneumatik a ve srovnání s pneumatikami IF má PneuTrac zhruba o 15 % lepší trakci. Z výsledků testů rozměru 480/65 R28 PneuTrac vyplynulo, že má zhruba o 10 % lepší tažnou sílu oproti standardní pneumatice a přibližně o 7 % ve srovnání s IF pneumatikou.

Prokluz a tažná síla se měří během několika způsobů jízdy a výsledkem je zhodnocení tažné síly za prokluzu, ke kterému běžně dochází při obvyklé práci na poli (okolo 15 %). Výsledky jsou založeny na měřeních, provedených Výzkumným ústavem zemědělské techniky v červenci letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - eLzyx
16. 11. 2015 08:47
škoda, že už to není česká firma
chvíli ve mě vzplál "plamínek vlastenectví", ale pak jsem si vzpomněl, že byl Mitas před nedávnem prodán do Švédska ;-\