Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Colt 2012: Made in Thailand

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Budoucí malé Mitsubishi se bude vyrábět v Thajsku, kde pro něj vyroste nová, v pořadí již třetí továrna.

Japonská automobilka mu zatím říká Global Small Car, tedy globální malý vůz, pod kapotou bude mít motory 1,0 a 1,2 l. Nový závod, jehož základní kámen byl již položen, bude postaven hned vedle současných dvou. Hromadná výroba začne už v březnu 2012.

Jak už prozatímní název napovídá, měl by se vyvážet do celého světa, tedy i do Evropy. Přece jen aktuální Colt již nástupce potřebuje.

Novinka má být na domácím trhu konkurentem Hondy Brio, jejíž prototyp se představil nedávno. Dalším sokem bude rovněž v Thajsku vyráběný Nissan March, který my Evropané známe jako Micru. Podoba malého auta s třemi diamanty zatím není známa, oficiální premiéra se odehraje příští rok na jaře v Ženevě. Základní cena by se měla v přepočtu pohybovat kolem 250.000 Kč, pro Evropu bude zřejmě nižší.

Továrna, jejíž stavba spolykala investice ve výši 16 miliard thajských bahtů (10,1 mld. korun), bude mít kapacitu asi 150 tisíc vozů a zaměstná na tři tisícovky lidí. Součástí komplexu bude lisovna, svařovna, lakovna a hala na finální montáž. Mitsubishi hodlá na tamní trh uvést také elektromobil i-MiEV.

Z Thajska se stává významný automobilový producent, a to už nejen pickupů, které tu kromě Mitsubishi vyrábí například Ford. Jeho řada Ranger spolu s dvojčetem se značkou Mazda, modelem BT-50, pochází právě odsud a oba sourozence lze potkat i na našich silnicích. Prostřednictvím projektu Eco-car se tamní vláda snaží přilákat další výrobce, kteří by nabídli zákazníkům cenově dostupné malé vozy.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - igor77
11. 12. 2010 13:24
a další nadějné skicy z východu
tak teda skicovat, to by jim šlo >:D
žeby opravdu z colta zase udělali brko, jako tomu bylo před 20 lety ?