Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Lancer vs. kráva: Jak jinak mohla tahle bouračka skončit? (video)

Jan Mička
Diskuze (7)
Každému řidiči se občas stane, že jej na silnici někdo z protisměru „problikne“. Ne vždy se ale musí jednat o reakci na oslňování dálkovými světly.

Znáte to – jedete v noci po temné silnici s aktivovanými dálkovými světly, když tu se v protisměru zjeví další auto, jehož posádku zákonitě oslníte. Občas se to stane úplně každému, přičemž ostatní účastníci provozu obvykle na zapomnětlivost upozorní krátkým „probliknutím“. Je to ostatně nejméně „otravný“ způsob, ne vždy ale tohle varování používáme ve spojitosti s oslňováním.

V přiloženém videu jednu takovou situaci uvidíte. Řidič automobilu z výhledu (Mitsubishi Lancer) se v noci vracel ze své farmy, když si v protisměru všimnul blikajícího vozu. Myslel si, že nechal omylem zapnutá dálková světla a „palbu“ na důkaz svého nepochybení opětoval, jenže řidič druhého auta to myslel dobře. Jenom pár sekund před tím totiž míjel krávy stojící uprostřed silnice a chtěl na ně upozornit.

Řidič Lanceru, pravděpodobně trochu naštvaný kvůli „probliknutí“, jel dál a kravám se bohužel nevyhnul. Jednu ve vysoké rychlosti srazil, ta to patrně nepřežila, a Mitsubishi po nárazu vypadalo jako otevřená konzerva od sardinek. Nehoda se stala poblíž města Toowoomba na jihu Austrálie a řidič si jeho zveřejněním a vysvětlujícím komentářem sám nasypal popel na hlavu.

Jan Mička
Diskuze (7)
8. 4. 2016 23:17
Re: vina řidiče
Jo, tak to už je lepší.
Avatar - Pepa_007
8. 4. 2016 21:32
Re: Je to matlák
Jel na tlumené. Auto proti jej evidentně varovalo intenzivním blikáním na nebezpečí. Ničeho nedbal a mastil dál. Za mě to je jasné.
8. 4. 2016 21:18
Re: vina řidiče
Ano omlouvám se špatně jsem se vyjádřil, když mě někdo osilňuje tak zapnu dálkové na delší dobu ale ne na celou délku přibližování. Ale rozhodně to splní účel líp než když budu blikat...
8. 4. 2016 21:04
Re: vina řidiče
Vina řidiče - souhlas, problikávání, takové jako zde - souhlas, jízda na trvale dálková a to i když tě někdo oslňuje - prasárna. Stačí naznačit bliknutím. Protijedoucí, tebou oslněný řidič, může v extrému ohrozit i tebe.
Avatar - Kentaurek
8. 4. 2016 19:52
Re: Je to matlák
Je pravda, že platí, že řidič smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen auto zastavit na vzdálenost, na kterou vidí. V případě potkávacích světel to může v noci znamenat maximální rychlost kolem 50km/h (nebo i méně dle typu světel a také reakční doby řidiče). A tak bychom si měli přiznat, kdo z nás jezdí v noci takovou rychlostí a jak bezpečné je pak pro ostatní takto pomalu jedoucí auto. Samozřejmě chybou je nezapnout dálkové, když je možnost.