Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Modernizovaný Ford Ranger: Lepší efektivita a více bezpečí (+video)

Jan Mička
Diskuze (6)
Ford zveřejnil fotografie a informace o modernizovaném provedení pick-upu Ranger. Změny najdeme vně, uvnitř i pod kapotou.

Současná generace Fordu Ranger byla poprvé představena na podzim roku 2010, a přestože si tím pádem kroutí pátý rok životního cyklu, stále vypadá velmi odhodlaně a neuvěřitelně robustně. I jeho ale dohnaly emisní limity, což byla ideální příležitost pro pořádný facelift.

Změny vnějšího vzhledu již dneska nikoho nepřekvapí, protože první ochutnávku faceliftu Fordu Ranger automobilka vypustila již na konci loňského roku. Výraznou změnou prošla maska chladiče, která se nyní pořádně zakusuje do předních světlometů, kulaté mlhovky jsou nyní „zapasovány“ do nových rámečků a vystouplá kapota dostala chlapácké hrany. Tvary blatníků i zpětných zrcátek zůstávají stejné, na první pohled nám však vůz trochu připomíná nový Transit.

Interiér potřeboval obměnu jako sůl. Facelift přinesl alespoň na pohled hodnotnější materiály (u stávajícího Rangeru jsou tvrdé jako kámen). Rozmístění středových výdechů ventilace zůstalo zachováno, mezi nimi však nově může být dotykový displej systému Sync 2 s navigací, a zcela jiné je také ztvárnění panelu klimatizace. Před řidičem už navíc nenajdeme klasicky rozmístěný přístrojový štít, ale centrálně umístěný rychloměr s dvojicí displejů palubního počítače. Oproti současné verzi je to vítaná změna, kde se ale ztratil otáčkoměr?

Kromě změn vzhledu se myslelo také na snížení spotřeby a produkce emisí. Pod kapotou Rangeru naštěstí stále najdeme osvědčený vznětový pětiválec Puma o objemu 3,2 litru, výkonu 147 kW a točivém momentu 470 N.m, nyní je však díky recirkulaci výfukových plynů, elektrickému posilovači řízení s proměnlivou účinnosti a systému Stop/start až o 18 % úspornější. Drobnohledu neušla ani dva-dvojka TDCi Puma, která bude dodávána s výkony 118 (dříve 110 kW) a 96 kW (dříve 92 kW). U těchto motorů Ford eviduje snížení spotřeby až o 22 , papírově se tedy mohou podívat pod 6 l/100 km.

Nabídka motorů nicméně nebude pouze o turbodieselech – chybět totiž nebude ani čtyřválec 2.5 Duratec s výkonem 122 kW a točivým momentem 225 N.m. Ten se však na českém trhu nenabízí ani v současnosti.

V rámci faceliftu vůz dostal elektronické pomocníky známe z ostatních modelů Ford. Na mysli máme například hlídání jízdních pruhů s varováním v případě neúmyslného vyjetí (vibracemi do volantu), adaptivní radarový tempomat, přední parkovací senzory, nebo parkovací kameru. V případě nehody vůz umí sám přivolat pomoc prostřednictvím systému Emergency Assistance, je jenom nutné mít připojený mobilní telefon pomocí bluetooth.

O změnách na podvozku Ford nic nepíše, stále tedy očekávejme světlou výšku 230 milimetrů, nájezdové úhly 28 a 25 stupňů, prodivost až 800 milimetrů a možnost volby mezi pohonem zadních a všech kol. Stejně jako nyní si budete moci připlatit za závěr zadního diferenciálu a k naší radosti stále zůstává možnost táhnout brzděný přívěs o hmotnosti až 3.500 kilogramů.

Jan Mička
Diskuze (6)
24. 3. 2015 00:08
otackomer
Kazdopadne jestli tam nebude otackomer, tak to bude velkej fail! Ale na obrazku je verze s automatem, tam by teoretiky otackomer byt nemusel. V manualu urcite bude. Snad teda >:D . neodkazu si predstavit to auto ridit bez otackomeru! No a taky jestli ve finale trochu vyfaceliftovali i manualni prevodovku! Protoze ta by to potrebovala taky jako sul...
23. 3. 2015 23:56
Maska
Maska super! Vnitrek vypada na videu jako z jine planety. Coz je jedine dobre. Stavajici Ranger je venitr ubohej. Kvalita plastu a divnej nabobtnalej design. Toho elektrickeho rizeni bych se spis bal. Urcite prijde o zpetnou vazbu, kterou ted ma celkem slusnou. Jinak motorove to chtelo zapracovat 2,2 tdci je urvana, nekultivovana a vykonove tak tak. 3,2 taky neni buh vi jak kultivovana a ticha, ale aspon ma dostatek vykonu. Oba jezdi realne v prumeru za 9l/100km. Co bych ale uvital nejvic by byl zadni LSD diferencial! Vypada to, ze opet nebude k dostani ani za priplatek... Skoda, Mazda ho ma ve standardu...
Avatar - Bubáq
23. 3. 2015 14:28
Re: Maska
Ahoj Toppere, Ranger vůbec není určen pro USA: vyrábí se v Thajsku a je určen pro všechny ostatní trhy kromě NA. A je to i vidět na jeho designu: mně se více líbí řada F právě určená pro NA (a SA), která je pěkně hranatá, dominantní.
Ranger ale udělal největší pokrok v interiéru: plasty vypadají na fotkách důstojně. Jestli mám k interiéru Rangeru připomínku, pak je to nevhodná poloha horní řady spínačů na příčkách volantu: stejně jako u evropských fordů, i taky se tato tlačítka budou ovládat nepřirozeným pohybem palců ruky směrem DOLŮ, namísto přirozeného DOPŘEDU. Kdo si to vyzkoušel, ví, o čem mluvím. Je to sice maličkost, ale překvapí, že nikdo z testovacích pilotů nezasáhl a nepostavil designery do latě!
Ale jinak, konkurence Amaroku přispěla k tomu, že Ford udělal nyní více, než se běžně u faceliftů dělá....
Avatar - 3_diamanty
23. 3. 2015 12:07
Re: Maska
na mna to vobec neposobi agresivne... to uz mi potom pride agresivnejsa aj rodinna kia sedona [odkaz]
maska a svetla na forde su uplne v poriadku... ani velke ani male.... a vzhladom na konkurenciu a fakt ze co leti v usa .... je to vlastne este nevinne tvariace sa baby SUVecko ... nehladal by som teda chyby tam kde nie su... a to pritom nie som fanda forda...
Avatar - twistedTSD
23. 3. 2015 11:51
Re: Maska
No, Aveo ale není pětimetrový pick-up. :-)