Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mosler Consulier GTP: Nejošklivější sportovní auto světa je na prodej

David Bureš
Diskuze (19)
Americký sporťák není žádný krasavec, ve svých útrobách ale skrývá velice netradiční techniku.

Americká společnost Mosler se proslavila především supersportem MT900 z počátku třetího tisíciletí. Již v osmdesátých letech však postavila sporťák Consulier GTP. Jeden ze zhruba 100 vyrobených kusů tohoto auta je právě na prodej.

Automobil rozhodně nepatří mezi žádné krasavce, do pořadí mnohých žebříčků nejošklivějších aut světa by rozhodně mohl promluvit. Stále se však jedná o vcelku raritní vůz, který by mohl ocenit mnohý sběratel.

O pohon vozu se stará uprostřed uložený 2,2litrový přeplňovaný čtyřválec z dílny Chrysleru, který je kombinován s pětistupňovým manuálem. Na americký sporťák je to netradiční řešení, většina podobných aut používá osmiválec. Motor v základním nastavení dával 130 kW, mnoho vyrobených kousků ale bylo vyladěno na více než 149 kW.

Zajímavostí auta je především jeho karoserie. Ani jeden nosný díl není ocelový, karoserie je vyrobena ze sklolaminátu, kevlaru a karbonu, což v době vzniku auta bylo velice netradiční řešení. Díky lehkým materiálům váží Consulier GTP pouze 885 kilogramů. Auto se tak chlubí perfektními jízdními vlastnostmi, z 0-96 km/h zrychlí za pět sekund. Například tehdejší dvanáctiválcové Lamborghini Countach LP500 QV je v této disciplíně jen o desetinu sekundy rychlejší.

Prodávaný exemplář byl vyroben v roce 1988, přičemž výroba Consulieru GTP byla zahájena o tři roky dříve. Automobil byl určen předevím pro závodní tratě, kde se mu, například v šampionátu IMSA, velice dařilo. Bílé auto má na kontě asi 33.500 kilometrů, jedná se o vyšší specifikaci LX doplněnou o sedadla Recaro nebo rádio. Většina dílů je původních, vyměněno bylo pouze palivové čerpadlo, palivové filtry a všechny kapaliny.

Prodej vozu probíhá prostřednictvím aukčního serveru eBay. Aktuálně se jeho cena vyšplhala na 16.100 dolarů, což je asi 320.000 korun.

Firma Mosler Automotive sídlící ve městě Riviera Beach na Floridě byla založena v roce 1985 ekonomickým teoretikem Warrenem Moslerem, a to pod názvem Consulier Industries. Nejznámějším modelem značky je osmiválcový MT900, který se začal vyrábět v roce 2001.

V letošním roce Mosler koupila společnost RP High Performance vyrábějící auta značky Rossion. Nový majitel už značku Mosler používat nebude, nadále bude používat pouze značku Rossion. Ta nabízí jediný model – Q1 poháněný šestiválcem s dvěma turbodmychadly od Fordu. Základem tohoto auta je britský Noble M400.

David Bureš
Diskuze (19)
1. 1. 2014 16:10
Re: GTP
Rekordy asi trhať nebude, ale aj tak, kusovka je kusovka. Navyše vzhľadom na krátky aktívny život aj celkom úspešná.
1. 1. 2014 14:40
Re: Prototyp Skoda Superb Coupé?
:no: :no: :no:
1. 1. 2014 14:40
Re: design
>:-[] :yes:
1. 1. 2014 14:39
Re: Vím o něčem horším
Na druhou stranu, bude to jezdit hezky - pokud to bude jezdit >:-[]
1. 1. 2014 14:38
Vím o něčem horším
[odkaz]