Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Německa 2017: Marc Márquez ujel Folgerovi a vyhrál poosmé v řadě

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
V deváté GP letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Marc Márquez (MotoGP), Franco Morbidelli (Moto2) a Joan Mir (Moto3).

Dopolední zahřívací tréninky na Sachsenringu vyhráli domácí Jonas Folger (MotoGP), Francesco Bagnaia (Moto2) a překvapivě Raúl Fernández (Moto3), náhradník za zraněného Alberta Arenase v Asparově týmu. Mahindra, kterou sedlá, po skončení letošního ročníku MS odejde, totéž se pravděpodobně týká i Peugeotu, který je pouze přeznačkovaným indickým strojem. Při zahřívacím tréninku nejslabší třídy dosud mokrá trať osychala. Odpoledne už bylo hezky a na okruh s kompletně novým asfaltovým kobercem konečně svítilo slunce, před posledním závodem ale zase přišly šedé mraky. Naštěstí nepršelo.

Největší pozornost při závodech na sebe vždy poutá královská kubatura, tedy MotoGP. Co chybělo, aby německou Velkou cenu vyhrál domácí závodník? Marc Márquez ale potvrdil, že je „King of the Ring.“ Jonas Folger alespoň zesměšnil tovární motocykly Yamaha. Čtyřválcové čtyřdobé šestistovky Honda ovládla nakonec dvojice Morbidelli – Oliveira, protože Álex Márquez a Tom Lüthi spadli. V nejslabší třídě triumfoval Joan Mir po boji s Fenatim a Ramírezem.

MotoGP

Danilo Petrucci, který aktuálně pravidelně obsazuje stupně vítězů, zůstává i pro příští rok u Pramacu, měl by jej doplnit Tito Rabat. Jezdce dnes čekalo 30 kol a nejlépe se po startu ukázaly Repsol Hondy s Marcem Márquezem a Pedrosou. Za nimi se usadil Jorge Lorenzo (Ducati) a Jonas Folger (Tech 3 Yamaha). Zmíněný Petrucci jel za nimi. Ve Folgerovi ovšem „chytly saze“ a na Jorgeho si úspěšně vyšlápl, následně začal stíhat vedoucí duo.

Héctor Barberá ulil start a musel projet boxy. Jenže tohle pravidlo ignoroval, takže dostal zaslouženou černou vlajku, to už zahnul rovnou do garáže. Folger si poradil s Danim a nakonec se protlačil do vedení. Němec v čele domácí GP nejprestižnější třídy! Yamahy Hervého Poncharala fungují lépe než ty tovární... Petrucci naopak začal ztrácet a dojeli jej Lorenzo, Rossi, Dovizioso, Crutchlow a spol. Valentino bojoval s „Dovim“ o pátou příčku. Brzy skupinu rozšířil i Aleix Espargaró (Aprilia). Jeho parťák Sam Lowes havaroval.

Dani Pedrosa tempu prvních dvou nestačil, Marc Márquez využil Jonasovy chybky a vrátil se zpět do vedení. Maverick Viñales se prokousal už na šesté místo, hezky jel i Álvaro Bautista (osmý). Oba modré stroje se třemi ladičkami sevřely Doviziosa do nůžek a nedarovaly mu ani centimetr. Spadl Andrea Iannone (Suzuki).

Márquez Folgerovi ujel a o vítězi bylo rozhodnuto. Osmou pole position v řadě na Sachsenringu proměnil španělský šampion v osmé vítězství (napříč kubaturami, v MotoGP páté). Konec nevyšel Doviziosovi, který podlehl Bautistovi i A. Espargarovi. Jonas Folger pod šachovnicový praporek dorazil stříbrný, bronz zbyl na Pedrosu a za ním protly cílovou čáru yamahy Viñalese a Rossiho.

VC Německa MotoGP 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team 40:59,525 min
2. Jonas Folger Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +3,310 s
3. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team +11,546 s
4. Maverick Viñales Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +14,253 s
5. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +14,980 s
6. Álvaro Bautista Ducati Pull&Bear Aspar Team +16,534 s
7. Aleix Espargaró Aprilia Aprilia Racing Team Gresini +19,736 s
8. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team +20,188 s
9. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +21,138 s
10. Cal Crutchlow Honda LCR Honda +24,210 s
17. Karel Abraham Ducati Pull&Bear Aspar Team +39,323 s

Průběžné pořadí MS po devíti závodech: 1. Marc Márquez 129, 2. Maverick Viñales 124, 3. Andrea Dovizioso 123, 4. Valentino Rossi 119, 5. Dani Pedrosa 103... 19. Karel Abraham 20

Moto2

Luca Marini, nevlastní bratr Valentina Rossiho, vzdal dnešní účast kvůli bolavému rameni. Ošklivý pád ve warm upu měl Axel Pons, zde přišla ke slovu dokonce i nosítka, jezdec ale zůstal při vědomí. Začátek závodu na 29 kol nejlépe vyšel hochům od Marca van der Strattena, mladšímu Márquezovi a Morbidellimu. Za ně se dostali Tom Lüthi a Sandro Cortese. Thomas měl ale po vítězství velkou chuť...

Druhou skupinu vedli Francesco Bagnaia a Mattia Pasini. Héctor Garzó, který překvapil v kvalifikaci, brzy odcouval na konec první desítky a havaroval, stejně jako Andrea Locatelli krátce po něm na stejném místě. Senzace se nekonala. Ze třetího místa se ovšem k zemi odporoučel Álex Márquez. Na čtvrté se posunul Miguel Oliveira, na páté Simone Corsi. Dominique Aegerter spadl, ale nasedl a jel dál. A Franco Morbidelli dojel Lüthiho, Cortese si zase vyměnil pozici s Oliveirou.

Souboj prvních dvou skončil po Švýcarově kontaktu s kačírkem, Morbidelli tak měl otevřenou cestu k vítězství. Dotáhne jej však Miguel Oliveira? Portugalec byl rychlý a brzy se za Itala pověsil! Corsi, Bagnaia a Pasini za nimi se také sjeli. Augusto Fernández dostal černou vlajku... O šesté místo bojovala trojka Cortese – Navarro – Brad Binder.

Miguel Oliveira zaútočil v předposledním kole a na chvíli úspěšně, ale Morbidelli převzal vedení zpět a v cílovém kopci jej uhájil. Druhá skupina oba lídry na cílové čáře prakticky dotáhla, z bronzu se nakonec radoval Bagnaia! Mattia Pasini přišel dodatečně o druhé místo z katalánské GP.

VC Německa Moto2 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Franco Morbidelli Kalex EG 0,0 Marc VDS 41:05,137 min
2. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo +0,066 s
3. Francesco Bagnaia Kalex Sky Racing Team VR46 +0,574 s
4. Simone Corsi Speed Up Speed Up Racing +0,749 s
5. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team +1,300 s
6. Jorge Navarro Kalex Federal Oil Gresini Moto2 +8,958 s
7. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +9,204 s
8. Sandro Cortese Suter Dynavolt Intact GP +15,099 s
9. Marcel Schrötter Suter Dynavolt Intact GP +17,875 s
10. Takaaki Nakagami Kalex Idemitsu Honda Team Asia +19,291 s

Průběžné pořadí MS po devíti závodech: 1. Franco Morbidelli 173, 2. Thomas Lüthi 136, 3. Miguel Oliveira 114. 4. Álex Márquez 113, 5. Mattia Pasini 93...

Moto3

Polámaný Jorge Martín (Honda Gresini Racing) na startu dnešního závodu chyběl. Vedení se po zhasnutí červených světel ujal vedoucí jezdec průběžného pořadí Joan Mir (Leopard Racing), ale Marcos Ramírez (KTM Platinum Bay Real Estate) mu nedal pokoj, stejně jako Romano Fenati (Honda Marinelli Rivacold Snipers). V první skupině se drželi ještě Tony Arbolino a Bulega, pole se roztrhalo opravdu brzy. Oba Italové na první trojici začali ztrácet, ale jen na pár chvil...

Patrik Pulkkinen (Peugeot MC Saxoprint) dostal penalizaci (průjezd boxovou uličkou) za ulitý start. Spadla slečna Herrera, ale pokračovala dál, havaroval i John McPhee. O šesté místo bojovala obří skupina vedená Darrynem Binderem, týmovým parťákem Ramíreze. Ten se potkal s mladým Öttlem. Philipp později ostatním odjel. Oddělili se i Fenati s Mirem v čele. Druhé vystoupení Dannyho Kenta v týmu Red Bull KTM Ajo skončilo pádem a se zemí se potkal i Arón Canet, včerejší pole position mu byla k ničemu.

Překvapením byl výkon Arbolina, který jezdí pro Paola Simoncelliho, otec tragicky zahynulého Marca provozuje stáj SIC58. Dokonce jezdil čtvrtý. Jenže 8 kol před finišem si „ustlal“ a byl konec. Velká skupina za Öttlem zůstávala pohromadě, vedl ji Bo Bendsneyder. Bulega prvním třem nestíhal...

Rozhodlo se samozřejmě mezi nimi. Joan Mir zdvihl v posledním kole hozenou rukavici Romana Fenatiho a nakonec jej porazil. Bronz patří Ramízerovi, za ním skončili osamocení Bulega a Öttl a obří grupu přivedl do cíle šestý Enea Bastianini. Jakub Kornfeil bojoval na jejím konci dlouho o bodík, ale nakonec dorazil do cíle bez něj.

VC Německa Moto3 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Joan Mir Honda Leopard Racing 39:34,775 min
2. Romano Fenati Honda Marinelli Rivacold Snipers +0,121 s
3. Marcos Ramírez KTM Platinum Bay Real Estate +0,218 s
4. Nicolò Bulega KTM Sky Racing Team VR46 +5,074 s
5. Philipp Öttl KTM Südmetall Schedl GP Racing +13,073 s
6. Enea Bastianini Honda Estrella Galicia 0,0 +13,650 s
7. Livio Loi Honda Leopard Racing +14,318 s
8. Bo Bendsneyder KTM Red Bull KTM Ajo +14,466 s
9. Tatsuki Suzuki Honda SIC58 Squadra Corse +14,583 s
10. Darryn Binder KTM Platinum Bay Real Estate +14,666 s
18. Jakub Kornfeil Peugeot Peugeot MC Saxoprint +17,863 s

Průběžné pořadí MS po devíti závodech: 1. Joan Mir 165, 2. Romano Fenati 128, 3. Arón Canet 110, 4. Jorge Martín 89, 5. Fabio di Giannantonio 85... 24. Jakub Kornfeil 5

Foto: Václav Duška jr., Rob Gray

Aleš Dragoun
Diskuze (0)