Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Španělska 2017: Dani Pedrosa v MotoGP vymazal konkurenci

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Ve čtvrté GP letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Dani Pedrosa, (MotoGP), Álex Márquez (Moto2) a Arón Canet (Moto3).

Dopolední zahřívací tréninky na andaluském Circuito Permanente de Jerez vyhráli Maverick Viñales (MotoGP), Franco Morbidelli (Moto2) a Arón Canet (Moto3). Morbidelli tedy zase na chvíli přerušil nadvládu domácích závodníků, kteří dominovali i včerejším kvalifikacím. Ale jiní: Dani Pedrosa, Alex Márquez a Jorge Martín. Zajímavé bylo to, že Maverick s yamahou zajel shodný čas s Jorgem Lorenzem (Ducati, 1:39:433 min), ale jeho druhé jeho nejrychleji projeté kolo bylo lepší než to Jorgeho.

Největší pozornost také při závodech na sebe vždy poutá královská kubatura, tedy MotoGP.. Nejvýkonnějším motocyklům naprosto dominoval Dani Pedrosa (Repsol Honda). Prostřední čtyřválcové čtyřdobé šestistovky Honda ovládli jezdci Marc VDS. Franco Morbidelli ale spadl, tak si první triumf v Moto2 připsal na konto Álex Márquez. V nejslabší třídě triumfoval po boji se třemi soupeři Arón Canet. Španělé tedy doma na vrchol jezdce z jiných zemí nepustili.

MotoGP

Dobrým startem překvapil Andrea Iannone (Suzuki). Do první zatáčky se však nejdříve složily obě tovární oranžové hondy. Cal Crutchlow (LCR Honda), který stál v první řadě, jel čtvrtý, ale brzy jej překonal Johann Zarco (Tech 3) a vyšlápl si také na Iannoneho. Pedrosa v čele si před Marcem Márquezem i ostatními vybudoval brzy velký náskok. Francouzský dvojnásobný šampion Moto2 z předchozích let zdolal alespoň na chvíli dokonce obhájce titulu! Ale ten mu to brzy vrátil a začal unikat.

Srazili se Bautista s Millerem a skončili mimo trať, Crutchlowova motorka i jezdec samotný si udělali pár divokých kotrmelců. Pol Espargaró s KTM měl podobnou smůlu. Brit svým pádem uvolnil čtvrtou příčku Jorgemu Lorenzovi, za ním bojovali Valentino Rossi a Andrea Dovizioso. Marc van der Stratten v této třídě slavit nebude, po Millerovi si ustlal rovněž Rabat a záhy jej následoval Iannone s konkurenčním modrožlutým strojem.

Lorenzo (Ducati) se ale dostal na provizorní pódium, protože zdolal Zarca. Rossimu se přestalo dařit a brzy klesl až za Danila Petrucciho (Pramac Ducati). Maverick Viñales udělal chybu a propustil svou pátou příčku Doviziosovi. „Vale“, vedoucí jezdec průběžné tabulky, se dále propadal až na konec první desítky, zčásti i po vlastních chybkách. A už tam zůstal až do konce. Pedrosa porazil Márqueze o šest sekund, třetí příčka náleží po sympatickém výkonu Lorenzovi a čtvrtá Zarcovi. Karel Abraham vybojoval další bodík.

VC Španělska MotoGP 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team 44:26,827 min
2. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team +6,136 s
3. Jorge Lorenzo Ducati Ducati Team +14,767 s
4. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +17,601 s
5. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team +22,913 s
6. Maverick Viñales Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +24,556 s
7. Danilp Petrucci Ducati Octo Pramac Racing +24,959 s
8. Jonas Folger Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +27,721 s
9. Aleix Espargaró Aprilia Aprilia Racing Team Gresini +31,233 s
10. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +38,682 s
15. Karel Abraham Ducati Pull&Bear Aspar Team +51,279 s

Průběžné pořadí MS po čtyřech závodech: 1. Valentino Rossi 62, 2. Maverick Viñales 60, 3. Marc Márquez 58, 4. Dani Pedrosa 52, 5. Andrea Dovizioso 41... 18. Karel Abraham 9

Moto2

Ze své první pole position v Moto2 vyrážel do závodu Álex Márquez, dokonce si nechal pro Jerez navrhnout speciální přilbu. Spolu se svým týmovým kolegou Morbidellim hned od začátku ostatním lehce odjeli. Skvělý start měl Xavi Vierge, ze třetí řady se dostal na trojku, záhy jej zdolal Dominique Aegerter a pak se na bronz vyhoupl Mattia Pasini, který letos ještě nedokončil ani jeden závod. A co Francesco Bagnaia?

Van der Strattenovi hoši si jeli vpředu vlastní závod, brzy získali náskok 3 sekund. Situace začíná připomínat rok 2014, kdy tým reprezentovali Mika Kallio a Tito Rabat. Nakagami, Corsi a Vierge se navzájem sťukli tak, že si vyzkoušeli tvrdost asfaltu i kačírku, do nehody se zapletl i Miguel Oliveira, který ji vlastně způsobil, ale ten pokračoval dál. Morbidelli využil Márquezovy chyby, kdy si v jedné ze zatáček víc vyjel a dostal se do čela. Nebylo mu ale dopřáno vyhrát letos počtvrté, do cíle chybělo ještě 17 kol, když jeho přední kolo ztratilo přilnavost a to znamenalo konec.

Álex Márquez tak měl otevřenou cestu k triumfu, mistr světa Moto3 (2014) vyhrál ve slabší kubatuře čtyři závody, ale v šestistovkách ještě žádný. Až dodnes. Bagnaia a Pasini za ním jeli v pohodě, nejvýraznější souboj probíhal o čtvrté místo mezi čtveřicí Oliveira - Aegerter - Marini - Schrötter. Havarovali Stefano Manzi, Sandro Cortese a Khairul Idham Pawi, vítěz dvou GP Moto3. Bagnaia s Pasinim se ovšem sjeli, i když Mattia musel zvládnout divoký highsider. „Pecco“ zrychlil, Pasini musel odolávat Miguelu Oliveirovi s KTM a Portugalec jej bez problémů překonal.

O triumfu Álexe Márqueze nebylo pochyb, stejně jako o dvou dalších místech na stupních vítězů. Na Pasiniho se ještě málem dotáhl Luca Marini.

VC Španělska Moto2 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS 43:24,350 min
2. Francesco Bagnaia Kalex Sky Racing Team VR46 +3,442 s
3. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo +4,958 s
4. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team +6,284 s
5. Luca Marini Kalex Forward Racing Team +6,917 s
6. Marcel Schrötter Suter Dynavolt Intact GP +9,561 s
7. Dominique Aegerter Suter Kiefer Racing +10,266 s
8. Thomas Lüthi Kalex CarXpert Interwetten +11,594 s
9. Yonny Hernández Kalex AGR Team +19,212 s
10. Axel Pons Kalex RW Racing GP +19,293 s

Průběžné pořadí MS po čtyřech závodech: 1. Franco Morbidelli 75, 2. Thomas Lüthi 64, 3. Miguel Oliveira 59, 4. Álex Márquez 49, 5. Francesco Bagnaia 33...

Moto3

Na roštu chyběl Němec Philipp Öttl (Südmetall Schedl GP Racing, KTM), který si ve včerejší kvalifikaci zlomil klíční kost a nestartoval tedy už ani v ranním warm upu. Z nejvýhodnější pozice na roštu startoval podruhé v kariéře Jorge Martín (Honda Gresini) a odpíchl se fantasticky, takže vedení udržel, ale jen několik zatáček. Srazili se Antonelli s Tatsukim Suzukim. Do čela se dostal Romano Fenati, který už tu dvakrát vyhrál!

Dařilo se i dvěma jezdcům stáje Platinum Bay Real Estate, která letos vyměnila pomalé stroje Mahindra za KTM, Darryn Binder, mladší bratr Brada a Marcos Ramírez dělali vpředu pěkný vítr. Loni za stáj jezdil Karel Hanika... První šestku doplňovali Joan Mir (Honda Leopard Racing) a Arón Canet (Honda Estrella Galicia 0,0). Pole se drželo stále pohromadě. Spadl Vicente Pérez (KTM Reale Avintia Academy) a Manuel Pagliani (Mahindra CIP) dostal penalizaci za ulitý start.

Binder šťouchl do Caneta a poslal jej lehce mimo trať. Arón se propadl, ale brzy byl zpátky. Mladí pánové si všichni sem tam pomohli lokty. Prvním, který se z vedoucích závodníků octl na asfaltu, byl právě Jihoafričan po kontaktu s Fenatim, pokračoval sice dál, ale mimo body. Norrodin s Bezzecchim vyjeli mimo trať, první jmenovaný se na stroji neudržel. Z dvanáctého místa se odporoučel k zemi i John McPhee, třetí v průběžném pořadí šampionátu.

Na čele si to rozdávala stále skupina osmi jezdců, později jich byla dokonce desítka, na konci s Jorgem Martínem, který tempu nestačil. První šestka se těsně před koncem trochu odpoutala, ve velkém finále z ní zbyli čtyři jezdci. Fenati vypadal na to, že vyhraje, ale v poslední zatáčce zvolil nejlepší stopu Arón Canet a získal první vítězství v kariéře ve svém 22. závodě. Ani Romano, ani Mir s Ramírezem už jej nedohnali. Jakub Kornfeil dorazil do cíle jako osmnáctý, opět bez bodového zisku.

VC Španělska Moto3 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Arón Canet Honda Estrella Galicia 0,0 41:25,706 min
2. Romano Fenati Honda Marinelli Rivacold Snipers +0,031 s
3. Joan Mir Honda Leopard Racing +0,155 s
4. Marcos Ramírez KTM Platinum Bay Real Estate +0,358 s
5. Fabio di Giannantonio Honda Del Conca Gresini Moto3 +0,946 s
6. Andrea Migno KTM Sky Racing Team VR46 +1,162 s
7. Nicolò Bulega KTM Sky Racing Team VR46 +1,417 s
8. Enea Bastianini Honda Estrella Galicia 0,0 +1,456 s
9. Jorge Martín Honda Del Conca Gresini Moto3 +1,961 s
10. Juanfran Guevara KTM RBA BOE Racing Team +2,000 s
18. Jakub Kornfeil Peugeot Peugeot MC Saxoprint +20,836 s

Průběžné pořadí MS po čtyřech závodech: 1. Joan Mir 74, 2. Romano Fenati 65, 3. Jorge Martín 59, 4. John McPhee 49, 5. Arón Canet 43...

Foto:: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)