Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejlepší zbraň proti teroristům z ISIS? Káry jak z Šíleného Maxe

David Bureš
Diskuze (7)
Po Blízkém východě aktuálně jezdí množství podomácku vyrobených pancéřovaných vozidel, bojujících s tzv. Islámským státem.

Na Blízkém východě už několik let probíhá boj s tzv. Islámským státem (ISIS), teroristickou organizací, která na části území Iráku a Sýrie vyhlásila nikým neuznaný stát. Kurdské lidové milice, tzv. Pešmerga, na bojovníky ISISu donedávna ztrácely horším vybavením. To se ale nyní postupně mění.

Do výzbroje pešmergů totiž postupně přibývají podomácku vyrobená pancéřovaná vozidla, která nápadně připomínají postapokalyptické vozy objevující se v sci-fi snímku Šílený Max. Neumí se však jen bránit, ale také útočit, vedle neprůstřelných plátů disponují také třeba kulomety.

Zprávy z bojiště neuvádějí, na jakých základech vznikly, ani jaké motory je pohání. Stejně tak neznáme jejich výrobce. Je ale každopádně jisté, že na tuhý boj v Iráku a Sýrii se skvěle hodí. Možná ještě více než humvee, která pešmergové dostali darem od Američanů.

Ozbrojená vozidla vlastní výroby se totiž pešmergům osvědčila již v minulosti. O takových vozech se mluvilo již před dvěma lety. Tehdy Kurdové pro válečné účely upravili i traktory a další zemědělskou techniku, která byla právě k dispozici.

A technika vlastní produkce se podle všeho postupně vylepšuje. Letošní matně černé vozy totiž působí mnohem profesionálněji než někdejší předělané traktory. A tak se třeba jednou dočkáme i skutečné profesionalizace výroby a místo pandurů a vozidel dingo bude česká armáda používat kurdské stroje.

David Bureš
Diskuze (7)
Avatar - JDM
15. 10. 2016 22:03
Re: jurský park
A to tam žádní teroristi nebyli ale regulérní armáda regulerniho státu který se bránil útoku a že tam zemřelo statisíce civilistů včetně žen a dětí to civilizovanemu světu nevadí :-(
Avatar - JDM
15. 10. 2016 21:56
Re: jurský park
A když USA bombardovali Bagdad to nikomu do dneška nevadí >:D
Avatar - beibej
15. 10. 2016 18:14
IS...
je ďábel na řetízku. Je vybudován vhodnou podporou. Plní dobře svoje úkoly. Až příjde ten správný čas bude ukončen (přestanou to podporovat). :no:
15. 10. 2016 16:16
Re: jurský park
No on to stát velikosti města asi moc zbrojního průmyslu neudrží, problém je v tom, že teroristi z ISIS drží obyvatele jako rukojmí. A řešit to jako Rusové, že vybombardují celé město a na jednoho teroristu zabijí 100 civilů to civilizovaný svět nedovolí..
15. 10. 2016 13:06
Re: jurský park
Nevíš kdo je Šílený Max ? Nevadí.

Hlavně, že víš, co je nejlepší. Od kinematografie, přes IS, Escobara, Ukrajinu, zemědělské stroje, demokracii až po nejlepší útok. A jsi hodný, že nám tady to koncentrované moudro tak ochotně sděluješ. >:D