Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejslavnější filmové honičky: Bullitův případ

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (24)
Honička Fordu Mustang a Dodge Charger je možná slavnější než samotný film, v němž vedle Steva McQueena, hraje několik dalších slavných herců té doby.

Děj filmu se točí kolem ochrany Johnnyho Rosse, který zpronevěřil peníze mafie a uprchne do San Franciska. Zde mu politik Chalmers nabídne ochranu výměnou za to, že bude svědčit u soudu. Ochrannou svědka je pověřen poručík Frank Bullit a jeho spolupracovníci. Těm samozřejmě někdo Rosse zastřelí a Bullit začne pátrat po pachatelích. Nakonec zjistí, že zastřelený svědek byl jen nastrčený dvojník.

Pro natáčení dodal Ford dva identické Mustangy GT 390 s karoserií fastback a osmiválcem Big-Bloc V8 o objemu 6,4 litru s výkonem 239 kW (325 k) a čtyřstupňovou manuální převodovkou. Konečné doladění motorů, zavěšení kol a brzd pro filmaře udělal závodní veterán Max Balchowsky.

Padouchové měli původně sedlat sedan Ford Galaxy, který automobilka rovněž dodala ve dvou stejných exemplářích, ale jejich podvozky nezvládaly skoky v San Franciscu. Proto je nahradily dva Dodge Charger 440 R/T s osmiválci o objemu 7,2 litru (276 kW/375 k) a třístupňovou automatickou převodovkou.

Velmi často se uvádí, že Steve McQueen řídil Mustang během celého natáčení honičky, ale ve skutečnosti seděl za volantem jen při záběrech, kdy je na něj skutečně vidět. Většinu zbývajícího času je za volantem kaskadér Loren Janes. Černý Dodge Charger řídil Bill Hickman. Ten hrál i jednoho z najatých vrahů a podílel se i na choreografii honičky.

Filmování honičky dlouhé necelých deset minut trvalo celkem tři týdny. Režisér Peter Yates, který zemřel letos v lednu, chtěl, aby se auta pohybovala rychlostí okolo 120 až 130 km/h, ale skutečná rychlost byla okolo 170 km/h. Během natáčení byla zničena jedna kamera, kterou sestřelil Charger.

Honička Fordu Mustang a Dodge Charger se stala legendou filmového plátna a to i přesto, že je v ní řada nepřesností. K nejčastějším kratochvílím fanoušků tohoto filmu patří počítání poklic odpadlých z Dodge (ztratí jich celkem pět), sledování zeleného Volkswagenu Brouk (objeví se čtyřikrát) a několika dalších kolem jedoucích vozidel.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (24)
31. 3. 2020 15:08
Dodge Charger
Moc se mi líbil Dodge Charger z filmu Bullittův případ https://www.veteran-prodej.cz/…ullittuv-pripad/ , ale takový kousek (alespoň podobný) se hledá jen těžko :)
Avatar - white label
14. 1. 2020 03:42
Re: Nataceni
PRÝÝÝ
4. 11. 2011 12:59
Nataceni
Btw nekde na youtube sem videl video, kde rikali, ze mustangu bylo na nataceni ve skutecnosti 30 a po kazdem skoku se zlomily poloosy a museli je svarovat. Chargery pry byly jen 2 a natocili to cele s 1...
4. 11. 2011 12:57
Re: Vanishing Point (original version 1971)
Vanishing point byl skvely. Hlavne mi to pripadalo dost realne a mozna se to cele dalo natocit i s 1 autem. Na tu dobu tam byl skvele zachyceny zvuk motoru. Ale pribeh uz byl hodne slaby. Sceny mimo zabery na auto sem skoro protrpel. V roce 2000 udelali remake a ten byl snad jeste horsi. Ale o5... challenger je krasa....
Avatar - beibej
5. 9. 2011 08:52
Re: BULLITT