Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan hodlá zdvojnásobit svou výrobní kapacitu v Číně

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Japonská automobilka Nissan hodlá do roku 2012 zdvojnásobit svou výrobní kapacitu v Číně na 1,2 milionu vozů, protože chce získat desetiprocentní podíl na tamním trhu. Uvedl to generální ředitel společnosti Carlos Ghosn.

Nissan v Číně provozuje společný podnik s tamní automobilkou Dongfeng Motor Group. Podnik v pondělí otevřel svou první továrnu na výrobu sportovně-užitkových automobilů s kapacitou 180.000 vozů ročně. Výstavba závodu si vyžádala investici miliardy jüanů (2,8 miliardy Kč).

Ghosn stojí rovněž v čele francouzského výrobce automobilů Renault, který v Nissanu vlastní 44 procent akcií. Skupina Nissan-Renault podle něj nemá v úmyslu koupit podíl v největší americké automobilce General Motors, jež připravuje primární emisi akcií, napsala agentura Reuters.

Ghosn rovněž upozornil, že společnost Renault neplánuje zahájit vlastní výrobu automobilů v Číně. Dodal však, že by se časem mohla připojit ke společnému podniku firem Nissan a Dongfeng.

Provozní ředitel Renaultu Patrick Pelata v rozhovoru pro list Le Figaro uvedl, že automobilka by mohla do roku 2013 zvýšit podíl mimoevropských trhů na celkovém objemu svého prodeje na 50 procent ze současných 40 procent. V roce 1999 přitom tento podíl činil pouze 11 procent.

Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně kompenzovat pokles poptávky na rozvinutých trzích. Čína v loňském roce díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa.

Nissan minulý týden společně s partnerem Dongfeng představil novou značku Venucia určenou pro čínský trh. Firmy uvedly, že první model s touto značkou se začne prodávat v roce 2012. Modely Venucia budou vyvíjeny v Číně s ohledem na specifika tamního trhu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
21. 9. 2010 14:36
Re: gratulace
Jj, je treba tamni trhy ovladnout zavedenyma znackama, aby se ten jejich sh*t nesiril moc rychle. Specificky model pro cinsky trh- vidim to na extra misto vzadu, drevo, chrom a diody vsude. Neco, jako kdyz rusaci nosej sustaky nike.
Avatar - pelikoš
21. 9. 2010 13:07
gratulace
k tomu jak má nissan našlápnuto :yes: