Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Note představuje samočistící zadní kameru

Jakub Kraus
Diskuze (0)
Nissan vyvinul samočistící zadní kameru, která zajišťuje funkci bezpečnostních asistentů vozu.

Používání zadních kamer, které přenášejí obraz do kabiny při couvání, se rozšiřuje do stále nižších segmentů automobilového trhu. Většina má však jeden vážný problém a tím je snadné zašpinění, které nakonec z couvací kamery udělá poměrně drahou hračka k ničemu. Nissan však nyní přichází se samočistícím systémem.

Důvodem ale nebylo zlepšení využitelnosti pro takovou banalitu, jako je parkování, ale umožnit zavedení bezpečnostních asistentů hlídání mrtvého úhlu, či udržování jízdního pruhu do menších vozů za stále rozumnou cenu. A právě k jejich správné funkci je zapotřebí, aby kamera byla neustále čistá. A z důvodu pohodlnosti pro řidiče byl vymyšlen inteligentní samočistící systém.

Kamera je tak chytrá, že pozná rozdíl mezi různými druhy nečistot (voda, prach, bláto…) a následně nečistoty odstraní buď odfouknutím vzduchem, nebo za použití proudu vody a následného vysušení proudem vzduchu. Nissan tvrdí, že tento systém bude dostatečný pro dokonalou funkci zmíněných asistentů. Otázkou tak zůstává pouze spotřeba vody a funkčnost systému v zimním období.

Jakub Kraus
Diskuze (0)