Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Víte, kolikrát otevřete a zavřete dveře auta? Robot Nissanu ano, deset let nasimuluje za tři dny

Stanislav Kolman
Diskuze (16)
Dovedete si představit práci, při které otevíráte a zavíráte dveře auta každých šest sekund po celý den? Nissan ne, proto k takovému úkonu „vyškolil“ vlastního robota.

Video se připravuje ...

Automobilka Nissan, konkrétně její americké zastoupení, nechalo nahlédnout pod pokličku testování jejich výrobků. Dohlíží se na mnoho aspektů, včetně kvality jednotlivých dveří. Aby tu samou a vpravdě dost nudnou práci nemusel celý den dělat skutečný zaměstnanec, postavila pro ni značka speciálního robota.

Fabrika v Michiganu přezdívá žlutému parťákovi Rosie a jeho úkol je jednoduchý: otevřít a zavřít dveře. Robot tak činí zhruba desetkrát do minuty a jet samozřejmě zvládne bez přestávky. Nissan v přiloženém videu uvádí, že v průběhu deseti let dveře automobilu otevřeme a zavřeme zhruba 45.000x! Rosie to zvládne za tři dny.

Zdá se, že japonská značka ještě nějaký čas počítá s používáním tradičních klik na dveřích. Jiného názoru jsou ale vývojáři ze společnosti Kiekert, jež se zaobírá stavbou bezpečnostních zámků a navrhováním inovativních řešení. Nedávno se zástupci firmy nechali slyšet, že kliky jsou přežitkem. Do pár let si prý budeme auta otevírat dotykem či smartphonem.

Stanislav Kolman
Diskuze (16)
18. 11. 2017 10:01
Re: .
Není pravda, zámky se testují v extrémních teplotách, vlhkosti, prachu i speciálních prostředích podporujících urychlení koroze. Když po 10 letech vytáhneš zámek z auta, vypadá daleko lépe, než po tom testovacím "kolečku", kde vnitřek projede i několikrát více cyklů, než avizovaných 45 000 (přesněji se nebavíme u cyklu ve smyslu otevřít/zavřít, ale projet všechny funkce zámku, což je pak bráno jako 1 cyklus), přitom se pořád jedná pouze o část všech testů. Úplně kompletní testování trvá několik měsíců.
Avatar - O5kar
16. 11. 2017 19:30
Re: Simulant
Jednou mě vezl testovací jezdec kolem Boleslavi se Škodovkou. Jel stylem starého strejdy. Motor týral v akceleraci na každý stupeň od tak nízkých otáček, že jsem málem vyrostl. Kdyby mě na to předem neupozornil, tak bych si myslel kdoví co.
Avatar - O5kar
16. 11. 2017 19:23
Re: .
Proto to také tak vypadá. Prostě stárnutí materiálu a chyby způsobené montáží nikdo nenasimuluje.
Re: Simulant
Skutečně se mýlíš :no: Ale není to v diskusi o simulaci otevírání dveří nikterak podstatné. ;-)
Re: vodiče s izolací PVC
jj