Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový rozpočet na dopravní stavby přesáhne 100 miliard Kč. Za co se však utratí?

Jan Mička
Diskuze (8)
Rozpočet na dopravní stavby pro příští rok přesáhne sto miliard korun. Srovnání s letoškem však odhalilo, že peníze možná nebude za co utrácet.

Letošní rozpočet na dopravní stavby činí 67 miliard korun. Pro příští rok se má objem peněz zvětšit na 106 miliard, což je sice hezké, ale vzhledem k současným skutečnostem je možná nebude za co utratit. Podle serveru iDnes.cz totiž za prvních sedm měsíců letošního roku utratil Státní fond dopravní infrastruktury pouze 19 miliard, což nepředstavuje ani třetinu z celkové částky.

Mezi největší příjemce dotací se podle iDnes.cz řadí Správa železniční dopravní cesty a Ředitelství silnic a dálnic. Původní plán počítal s přidělením 58 miliard na železniční stavby a 45 miliard mělo připadnout na výstavbu silnic. Paradoxně je to právě ŘSD, které má problém přidělené peníze dočerpat, a to jsou v rozpočtu započítány také práce na dálnicích D1 a D3.

V tuto chvíli ještě není nic oficiální. Rozpočet byl totiž sestaven pouze podle požadavků příjemců dotací, což nemusí být nutně směrodatné. Ne všechny stavby se totiž podaří uskutečnit v předem stanoveném termínu.

Zejména ŘSD však přemýšlí, za co peníze utratit. Do toho přichází nápad Státního fondu dopravní infrastruktury navýšit podíl rozpočtu ze státní kasy, aby byly pokryty výdaje za stavby silnic, které nelze hradit z evropských dotací.

Podle ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury Tomáše Čočky bylo cílem dokázat, že sektor umí pracovat na velkém portfoliu a čerpat všechny vynaložené prostředky. Již na začátku prý bylo jasné, že se nepodaří všechny plánované stavby uskutečnit. I přesto je ale potřeba dočerpat všechny dostupné evropské zdroje.

Jan Mička
Diskuze (8)
7. 8. 2014 22:01
Re: jak trefné
Přebytkovej rozpočet nebude nikdy, pokud tu pod zemí nenajdeš obrovský ropný ložisko. S tím se smiř, že bude stát žít na dluh.....do doby, než to všechno klekne.
Avatar - Jenik3
7. 8. 2014 09:23
Re: Vyřeší to počesku,
Bohužel, tak jednoduše tu odpovědnost přenést nelze. Chápu myšlenku a kam míříš, ale tudy cesta nevede.
Ovšem o předražených státních zakázkách, které by soukromý investor nikdy nezadal, nepochybuji.
7. 8. 2014 01:08
Vyřeší to počesku,
prostě dopravní stavby ještě víc předraží třeba na smyšlených vícepracích a všichni budou spokojení :-( Je na čase přijmout zákon o vyrovnaném státním rozpočtu, nebo budeme za chvíli předlužení a nebudeme mít ani na úroky dluhu. A osobní odpovědnost úředníků - schválí tunel, škoda se uhradí z prodeje majetku jeho a všech na které něco převedl. Prosté a účinné. S korupcí ve státních zakázkách by byl konec.
Avatar - Ada je zase tady
7. 8. 2014 00:20
Co bude třeba?
Postavit řadu nových protiatomových bunkrů pro vyvolené... 8-s
Avatar - Jenik3
6. 8. 2014 20:59
Re: jak trefné
Nabroušenost nepopírám. Pokaždé mě zvedne ze židle, když to či ono ministerstvo začne mávat s desítkami mld.
Až bude přebytkový rozpočet prosím, ale teď se musí na každý rozmar půjčovat.