Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Je pátek třináctého! Je pro řidiče opravdu rizikový?

David Bureš
Diskuze (4)

Dnes je pátek třináctého, tradičně označovaný za smolný den. Na silnicích to ale tolik neplatí.

Dnes je pátek třináctého, který je tradičně označován za smolný den. A to především s odkazem na zahájení pronásledování templářských rytířů z rozkazu francouzského krále Filipa IV. Sličného, které odstartovalo právě v pátek 13. října 1307. Na českých silnicích ale tento den za smolný úplně neplatí. Vyplývá to ze statistik pojišťovny Allianz.

„V žádném segmentu pojištění neevidujeme více škod v souvislosti s pátkem třináctého. Mírně zvýšené riziko se vyskytuje pouze v dopravě, což však není způsobeno datem, ale tím, že je pátek posledním dnem v týdnu a lidé vyrážejí na víkend pryč. Typický páteční dopravní ruch je hektičtější, a tudíž i více rizikový,“ tvrdí analytička Allianz pojišťovny Zuzana Daněčková.

Podobně hovoří i statistiky policie. Z dat sice vyplývá, že třeba mezi lety 2005 až 2009 se v pátek třináctého odehrálo více smrtelných nehod proti průměru, policisté to ale nepřipisují konkrétnímu datu, jakožto samotnému pátku, kdy je nehodovost obecně vyšší. Po náročném pracovním týdnu se řidiči kvůli nadcházejícímu víkendu už třeba tolik nesoustředí, vliv má samozřejmě i vyšší doprava.

Naopak za nejbezpečnější platí podle statistik víkendové dny. Jestliže v pátky se podle policejních statistik loni odehrálo 17.453 nahlášených dopravních nehod, během nichž bylo usmrceno 91 osob, o nedělích se uskutečnilo 11.067 nehod s 63 usmrcenými. Vůbec nejvíce nehod se odehrálo v pátek 1. září 2017 (447), naopak nejméně v neděli 31. prosince 2017 (116).

Pokud byste se však pátku třináctého chtěli přece jen bát, pozor byste si měli dávat hlavně v Praze 4. Právě ten je pro klienty autopojištění Allianz v pátek 13. nejrizikovějším okresem. Nebezpečnými pátečními regiony jsou dle statistik i ostatní velkoměsta – Brno-město, Ostrava-město nebo České Budějovice.

A kdybyste se pátku 13. přece jen báli, vězte, že letos bude ještě jednou, v prosinci.

David Bureš
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - kari.laz
13. 7. 2018 19:53
Není
Teď jsem akorát dorazil z Italie na motorce. Od rána 850 kilometrů po vedlejších cestách a ani náznak pátku 13. >:D
Avatar - JirkaV8
13. 7. 2018 14:42
Re: legendarne foto
Jo to je, Kie tehdá nezafungoval Airbag >:-[] já datum mnohdy nesleduju, takže jsem v klidu :-)
Avatar - 3_diamanty
13. 7. 2018 12:47
legendarne foto
;-) :yes: