Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Piloti formule 1 hrozili bojkotem VC Německa

Michal Fokt
Diskuze (37)
Problémy s pneumatikami Pirelli, které tak "zpestřily" průběh závodu na Silverstonu, jsou prý hazardem s bezpečností pilotů a pokud se objeví náznaky možného opakování této situace, jezdci do závodu na Nürburgringu nevyjedou.

Období, kdy ve formuli 1 probíhaly nejen závody mezi jednotlivými automobilkami a týmy, ale i mezi výrobci pneumatik, je dávno pryč. Pravdou zůstává, že díky přechodu zpět k jednomu dodavateli mají rozhodně týmy větší šance. Ovšem pneumatikářský koncern Pirelli ze asi zapíše do historie jako firma, které působení v F1 spíše uškodilo.

Přáním FIA bylo, aby pneumatiky měly malou výdrž a v závislosti na použití jednotlivých plášťů se tak v průběhu závodu dramatičtěji měnila výkonnost jednotlivých týmů. Jenže když od komentátorů neustále slýcháte, že se "kvůli rychlému opotřebení pneumatik Pirelli" stalo tohle či tamto, nezní to úplně jako dobrá reklama. Do toho nedávná aférka s pololegálním testem pneumatik týmem Mercedes a největší "zásek" se teď povedl Pirelli v Silverstonu, když exploze plášťů několika vozů výrazně ovlivnila průběh závodu.

Jak informoval náš spřátelený isport, V reakci na tuto situaci asociace pilotů F1 (Grand Prix Drivers' Association - GPDA) pohrozila, že pokud nedojde k nápravě situace a dojde jenom k náznaku opakování problémů s obutím, piloti budou Velkou cenu Německa na Nürburgringu bojkotovat.

"Jsem stoprocentně přesvědčený, že všichni jezdci budou naštvaní. Nechci říct, že k bojkotu dojde, protože nechci nadělat spoustu problémů, ale je to jedna z věcí, které bychom pro naši bezpečnost mohli udělat," prohlásil k tomu Felipe Massa.

Pirelli dokonce dostalo povolení uspořádat v minulém týdnu mimořádné testy pneumatik a k nastalé situaci vydalo téměř třístránkovou tiskovou zprávu, která vysvětluje, že došlo ke kombinaci několika faktorů - byly prohazovány pravé zadní pneumatiky za levé, pláště byly příliš podhušťovány a podepsaly se na tom i extrémní odklony kol a agresivní obrubníky.

Šéf Pirelli Motorsport Paul Hembery k tomu říká: "To, co se stalo v Silverstonu, bylo naprosto nečekané a bylo to poprvé, co se Pirelli za více než sto let v motoristickém sportu přihodilo. Tyto incidenty, které nás nesmírně zarmucují, jenom potvrzují urgentnost změn, které jsme již dříve navrhovali – dojde k nim tento pátek při trénincích na Velkou cenu Německa. S povděkem kvitujeme vůli FIA, FOM, týmů a jezdců rychle jednat a nalézt řešení. Rádi bychom zdůraznili skutečnost, že letošní pneumatiky jsou při správném zacházení naprosto bezpečné. To, k čemu došlo v Silverstonu, nás nicméně donutilo požadovat přístup k datům v reálném čase, abychom se mohli ujistit, že je s pneumatikami zacházeno korektním způsobem. Současné pneumatiky byly vyrobeny s požadavkem na extrémní výkonnost, která snížila v průměru časy na kolo o více než dvě sekundy. Zatímco budeme čekat na nová pravidla, představíme pneumatiky, se kterými se snáze zachází.“

Velká cena Německa už má za sebou tréninky i kvalifikaci, kterou opět vyhrál Lewis Hamilton a zatím se zdá, že jsou pneumatiky Pirelli v pořádku. Nicméně stále ještě není nic jisté, takže si na start závodu určitě počkejte...

Michal Fokt
Diskuze (37)
7. 7. 2013 23:19
Re: Krásný závod.
No, dneska nazornou ukazku predvedl Kimi..Verim, ze kdyby nezajel do boxu, tak vyhraje.
Pirelli umi, kdyz chce. A timhle zavodem se Pirelli spolecne s Lotusem a nee jen s nim, samozrejme, paradne blejskli, protoze to byl ve vsech smerech paradni zavod a ja osobne to vidim na nejzabavnejsi zavod od zacatku sezony, coz vedlo k tomu, ze vazne premyslim o navsteve Budapesti..

Avatar - Ham.
7. 7. 2013 23:11
Re: Krásný závod.
Problémy nebyly zdaleka jen minule. V dobách Michelinu nebo Bridgestonu byla kvalita pneu daleko vyšší. A proč podvodnící, za podvádění s Mercedesem.
Avatar - Pekelná Micinka
7. 7. 2013 22:51
Re: Krásný závod.
Proč podvodníci? Až na ten lapsus minule jsou závody celkem zajímavý, takže pokud je to zásluha i pneu, tak si není na co stěžovat.
7. 7. 2013 21:41
Re: to platilo pred treningami, auto.cz zase spi
Problem nebude v aute, ale v rychlosti. Jazdi rychlejsie a nebudes na zaciatku kolony >:D a pochopis, preco je na umyvarke priplatok za odstranovac musiek ;-)
Avatar - Ham.
7. 7. 2013 19:51
Krásný závod.
Lotus se pěkně zvedl.
Škoda, že podvodníci od Pirelli budou kazit i další sezónu.