Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Po Audi přijde s elektrickým přeplňováním také Mercedes AMG

Jan Mička
Diskuze (6)
Nápadu o použití elektrického turbodmychadla se chytlo také AMG. Informace zazněla v rozhovoru pro magazín Drive.

O novém elektrickém přeplňování, které představilo Audi u motoru konceptu RS 5 TDI, jsme již na stránkách Auto.cz informovali. Nový systém je vedle klasického turbodmychadla založen na přítomnosti malého kompresoru, který je roztáčen elektricky a má rychlejší reakce v nízkých otáčkách. Točivý moment motoru je díky tomu dostupný dříve, což eliminuje nechtěný turboefekt.

Stejně jako všude jinde platí, že někdo je vždy první a ostatní se nápadu rovněž chytnou. Na mysli nyní máme AMG, sportovní divizi automobilky Mercedes-Benz, která podle vyjádření vedoucího vývoje pohonných jednotek Jochena Martina Schmida o systému rovněž uvažuje. Ačkoliv je elektrické přeplňování pro produkční automobily stále ještě v plenkách (dokonce ani Audi neuvedlo, kdy a v jakém modelu se s ním poprvé setkáme), jedná se o hudbu velmi blízké budoucnosti.

Většina nových technologií souvisí s downsizingem a hlavní kořeny elektrického přeplňování bychom našli ve Formuli 1. Snaha o co nejvyšší výkon z co nejmenšího objemu tak nabírá naprosto jiný rozměr a je docela dost možné, že se brzy v produkčních automobilech setkáme s efektivními technologiemi, které využívají právě monoposty královny motorsportu.

Jan Mička
Diskuze (6)
Avatar - positivemind
9. 7. 2014 22:52
Re: ???
Ale kdepak, elektrické přeplňování je o tom, že se tam nabije nějaký kondenzátor a pak při sešlápnutí plynu pustí víc elektriky a bude víc slyšet zvuk motoru z repráků >:-[]
Avatar - white label
9. 7. 2014 18:09
Re: ???
Podobně bys mohl argumentovat u čehokoli tzv. "elektrického". Holí tě snad třeba u elektrického holícího strojku přímo "elektřina", nebo u el. sekačky na trávu seká trávník přímo elektrický proud?
A teď si představ, že bys místo el. holícího strojku/el. sekačky běžně používal "terminus technicus": Holicí břit poháněný elektromotorem, nebo kosící nůž poháněný elektromotorem. ;-)
9. 7. 2014 14:12
Palubní napětí
Problém není dostat to turbo do sériovýho auta. Problém je že potřebuje vyšší napětí palubní sítě. Audi počítá s 48V systémem. A to bude oříšek po všech stránkách. Nic takového sériově na trhu není, takže to bude pro uživatele na začátku pěknej vopruz. Všecko originál za příslušný peníz od Audi. ;-\
Avatar - Dinar
9. 7. 2014 14:02
Re: ???
Třeba chtějí nasávaný vzduch přeplňovat elektrickým napětím, tak se možná jednou dočkáme i přeplňovaní erotickým napětím, tady kdo ví. >:D
9. 7. 2014 13:57
???
Elektrické přeplňování ? Snad jenom kompresor nebo dmychadlo poháněný elektromotorem. Jinak docela divoký "terminus technicus".