Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policie na Slovensku pokutuje jízdu ve středním pruhu

Jan Mička
Diskuze (247)
Za jízdu v jiném než pravém krajním pruhu dálnice můžete dostat tučnou pokutu. Jeden takový případ nedávno řešili na Slovensku.

Informace o „sporném“ hodnocení přestupku zveřejnil slovenský server Auto.sme.sk. Řidička dostala pokutu ve výši 60 euro za to, že jela ve středním pruhu dálnice déle než na vzdálenost jednoho kilometru. Dle policie se dopustila přestupku, jelikož už není taková situace brána za předjíždění, ale úmyslnou jízdu v tomto pruhu.

Vysvětlení je jednoduché – na cestách mimo obec, které mají v jednom směru dva a více jízdních pruhů, smí řidič trvale využívat pouze pravý pás. Ostatní jízdní pásy jsou vyhrazeny k předjíždění, objíždění, otáčení či odbočování. Jiná situace však nastává v obci, kde je povolena jízda ve všech pruzích.

Řidička, která se slovenské redakce tázala na vysvětlení, tedy prokazatelně chybovala a pokutu dostala zcela oprávněně. Kolikrát však řidiči (nejen na Slovensku, ale také u nás) jezdí v levém jízdním pruhu z hlediska bezpečnosti. Pokud si například vybavíte dálnici D1, kde se mimo „předjížděcí“ pásy setkáte s množstvím výmolů, jistě si ona bezpečností hlediska uvědomíte. Je však velmi pravděpodobné, že s takovým vysvětlením u policie neobstojíte. Za nesprávný způsob jízdy totiž můžete být postihováni také v Česku.

Jan Mička
Diskuze (247)
Avatar - wikinko
11. 2. 2014 16:55
Re: co uz je len toto za dialnicu?
prepanaboha, ze 'nedavno sme tam isli' :-) chlapce, ked raz budes mat vodicsky preukaz, a budes obcas aj jazdit, zistis, ze mas jazdit vpravo. Medzi BA a Trnavou jazdim cca 3x mesacne ( a to som kosican tak ako ty), a furt tam trubim na takych obermegasoferov ako si ty, ktori idu bez dovodu v strednom pruhu. ty budes robit autoskolu cca o 5 rokov, dufam ze ti vodicak nikto neda.
Avatar - Berenika ANTIDIESEL
9. 2. 2014 20:37
Re: ALE TO JE BLBÓÓST
VE STŘEDNÍM PRUHU ZÁSADNĚ NEJEZDIT !!
ALE V LEVÝM ZÁSADNĚ JEZDIT !!
ZAPRVÝ JE RYCHLÝ A POKUD NIKOMU NEVADIT TAK VĚTŠÍ SVOBODA A DOMOKRACY hééén ááá jak se vůbec máš jinak >:D [odkaz] [odkaz] [odkaz] [odkaz]

PS: ČUCHÁNÍ RAJSKÝCH VÁNKŮ Z LAUFU, VEDE DO HÁJE :-!

1. NEJLEPŠÍ = ELEKTROMOBIL (čistý) [odkaz] [odkaz]
2. LEPŠÍ = LPG / CNG (trochu CO2 a plynů) [odkaz]
3. JDETO = BENZÍN BEZ PŘIDUŠENÍ PŘÍMOVSTŘIK TSI 1995-2009 (CO2 a plyny)
4. HORŠÍ = DIESEL s DPF od 2009 (plyny a rakovinotvorný prach) [odkaz]
5. ŠPATNÝ = BENZÍN TSI bez DPF od 2009 (10x víc rakovinotvorný prachu než varianta 4.) [odkaz]
6. NEJHORŠÍ = DIESEL bez DPF do 2009 (10x víc rakovinotvorný prachu než varianta 5. a 100x víc než varianta 4. a 1000x víc než varianta 3.) [odkaz]

>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
6. 2. 2014 17:30
Re: je krásné plácat o pravidlech jízdy v jízdních pruzích,
Napadlo mě, že ještě někde jinde u nás jezdím po třípruhu (mimo obec), tak mě napadly tyto dva úseky. Nevím, jestli jich není třeba ještě víc (stoupací pomalé pruhy nepočítám)... Asi moc ne.
6. 2. 2014 14:55
Re: je krásné plácat o pravidlech jízdy v jízdních pruzích,
děkuji za upozornění, ale vzhledem k celkové délce dálnic v ČR a jejímu poměru k délce třípruhých úseků si troufnu říct, že je to jen statistická chyba ;-) (chápu není, ale vzorek je to tak malý--) , chyba, která ale zaměstnává diskutéry tak, že to budí dojem, že v ČR snad existují pouze třípruhé dálnice ...
6. 2. 2014 01:41
Re: je krásné plácat o pravidlech jízdy v jízdních pruzích,
Máte to špatně, na D1 existuje další úsek s třípruhem, a to mezi exitem 298 a 311, tedy mezi Lipníkem nad Bečvou a Bělotínem.
Pak je třípruhový úsek ještě na R1 mezi kilometry 23 a 28, tedy mezi křížením s D5 a napojením na R7 (Ruzyně).