Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Když policista řídí provoz na křižovatce. Víte, co znamenají jeho gesta?

David Bureš
Diskuze (36)
Policista řídící provoz na křižovatce mnohé řidiče mate. A přitom jsou jeho gesta tak jednoduchá, stačí sledovat jeho postoj a paže.

Ta situace se opakuje snad každý rok, stačí, aby na nějaké frekventované křižovatce místo semaforů začali řídit provoz policisté a daném místě zavládne chaos, naposledy konkrétně minulý měsíc v Karlových Varech na náměstí Republiky. Přestože se o gestech policistů řídících provoz na křižovatkách učí v autoškolách, mnozí řidiči je zapomněli a na takovém místě zmatkují. Pojďme si tak připomenout, jak se na křižovatce řízené policisty chovat.

Přestože se gesta policistů řídících křižovatku zdají mnohým šoférům složitá a matoucí, jsou ve skutečnosti jednoduchá a jasně stanovená zákonem o silničním provozu. Stačí pouze sledovat postoj policisty a pokyny paží, které obvykle zdůrazňuje směrovka držená v pravé ruce. Pomocí rukou mohou policisté řidiče popohánět (vodorovným kýváním paže se směrovkou) nebo naznačovat, aby naopak zpomalili (kývání paže nahoru a dolů). Policisté mívají také píšťalku, kterou se domlouvají v případě, že jich provoz řídí více. Píšťalkou rovněž upozorňují na změnu směru jízdy nebo zdůrazňují své pokyny, a to hlavně pro zmatkující řidiče.

Teď už pojďme na samotná gesta. Jestliže k vám a vašemu vozidlu policista uprostřed křižovatky stojí čelem nebo zády, znamená to signál „Stůj.“ Řidič je tak povinen zastavit na kraji křižovatky.

Vztyčí-li policista paži nebo předloktí pravé paže se směrovkou, jedná se o signál „Pozor.“ Řidič jedoucí ze směru, pro který byl provoz dosud zastaven, je povinen se připravit k jízdě. Naopak řidič ve směru předtím volném je povinen zastavit vozidlo. Pokračovat smí jen v případě, že už by nemohl bezpečně zastavit.

Signál „Volno“ nastává v případě, že je k vám policista řídící křižovatku otočen bokem. Přitom nemusí mít pořád roztažené ruce, stačí jeho postoj. Řidič tak může pokračovat v jízdě, přičemž může odbočit i vlevo nebo vpravo. Přitom však musí dodržovat ustanovení o odbočení, tedy při odbočování vlevo dát přednost protijedoucím vozidlům. Odbočuje se přitom před policistou, nikoliv až za ním.

Policista řídící provoz pak může stát ještě v jednom postoji, tzv. trojstranné uzávěře, která řidičům dělá největší potíže. V takovém případě má policista pravou paži (se směrovkou) předpaženou a levou upaženou. Opět přitom platí, že řidiči přijíždějící k zádům policisty mají signál stůj, to samé platí pro řidiče přijíždějící k jeho pravému boku. Naopak volno mají ti řidiči, kteří přijíždějí k jeho levému boku. Ti mohou jet rovně, nebo odbočit doleva či doprava, a to při dodržení pravidel o odbočování. Řidiči jedoucí k čelu policisty mohou pouze odbočit doprava. Chodci pak smějí přecházet vozovku jen za zády policisty.

Pokyny policistů je nutné sledovat, protože jsou nadřazeny dopravním značkám, stejně tak semaforům, a to i v případě, že v době řízení provozu policisty fungují. Taková situace může nastat v době, kdy se policie snaží tímto způsobem usměrnit dopravu. Zkušený policista totiž dokáže zajistit daleko větší plynulost průjezdu křižovatkou z jednotlivých směrů než sebelépe naprogramované semafory, tedy pokud samotní řidiči jeho pokyny chápou a dodržují je.

Samotné zahájení řízení provozu policistou dává strážník najevo tím, že při vstupu do křižovatky kráčí s rukou vztyčenou nad hlavou nebo se vztyčenou rukou se směrovníkem. Na takový pokyn by všechna vozidla měla zastavit a sledovat další pokyny policisty, který ukáže, jaký směr pustí. Vedle řidičů se pak pokyny musí řídit i chodci.

Vedle policistů přitom provoz může řídit i vojenský policista nebo příslušník vojenské pořádkové služby, který při řízení provozu užívá směrovku nebo zastavovací terč. V případě, že je to nezbytné pro obnovení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, může provoz usměrňovat i strážník městské policie nebo příslušník Hasičského záchranného sboru ve služebním stejnokroji.

David Bureš
Diskuze (36)
18. 6. 2019 20:23
Trojstranna uzavera
Tak podle webu policie.cz mate tu trojstrannou uzaveru spatne... https://www.policie.cz/…rizovatkach.aspx
Avatar - Hanson
29. 8. 2017 21:32
Tohle si člověk pamatuje snad z autoškoly
ale viděl jsem v Olomouci policistu, a ten skoro prosil řidiče, aby zastavil a druhého přemouval k jízdě, to jsem se od srdce zasmál, chudák se na víc nezmohl. Každopádně dnes už je policista raritou :-)
Avatar - praděda7
23. 6. 2017 10:48
Re: Chyba povolání
>:D
Avatar - white label
22. 6. 2017 23:28
Re: Chyba povolání
A to se snad nějak vzájemně vylučuje.... ;-)
Avatar - praděda7
22. 6. 2017 23:16
Chyba povolání
Tahle ženská by měla dělat někde v bordelu a ne u policajtů... ;-)