Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 356 po rockové královně je na prodej

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Rodina rockové zpěvačky a kytaristky Janis Joplin se rozhodla prodat její půlstoletí staré Porsche 356 v aukci.

Porsche 356 se dochovalo z více než 77 tisíc kusů poměrně dost, ale díky dlouhé době výroby se od sebe jednotlivá provedení dost výrazně liší. A když je k mání navíc vůz po celebritě, okamžitě všichni zbystří pozornost. Nečekejte ovšem nějakou „telebritu“ z nekonečných televizních seriálů, kdepak!

Dražený kabriolet 1600 SC posledního typu C byl vyroben v roce 1964 v karosárně Reutter, tedy takřka na samém konci kariéry legendárního baculatého sporťáku s brumlavým boxerem v zádi. Vzduchem chlazená šestnáctistovka dávala 70 kW a umožňovala mu dosáhnout rychlosti až 180 km/h. V šedesátém osmém si jej koupila americká zpěvačka a kytaristka Janis Joplin už jako ojetinu za pouhých 3,5 tisíce dolarů. Následně požádala svého přítele Davea Richardse o patřičnou úpravu. Člověk, který doprovázel kapelu Big Brother And The Holding Company po koncertech, na karoserii stvořil psychedelické malířské veledílo, které nazval „Historie vesmíru.“ Hýří pestrými barvami a kromě motýlů a medúz zobrazuje i všechny členy skupiny včetně charismatické „frontwoman.“

Aukční síň RM Sotheby's nabídne desátého prosince tento unikát s číslem motoru 811908 a podvozku 160371 v New Yorku. Auto se stalo symbolem divoké éry hippies a nevázaného života v San Franciscu. Sama Janis byla za jeho volantem k vidění velmi často, i když ve svém hitu „Mercedes-Benz“ zpívala o vozech úplně jiného německého výrobce a žádala Boha o pomoc, porsche měli přece všichni její přátelé. Ona ovšem ve skutečnosti rovněž. Její právník Robert Gordon vyprávěl, že po bulváru Sunset (právě tom v San Franciscu, nikoli známějším v L.A.) uháněla i přes 140 km/h. Janis Lyn Joplin se předávkovala drogami v září 1970, zemřela v pouhých sedmadvaceti.

Po smrti jedné z nejvýraznějších zpěvaček rockové historie zůstala pomalovaná třistapadesátšestka v majetku rodiny, v devadesátých letech minulého věku byla kompletně zrestaurována a celé dvě dekády ji mohli vidět návštěvníci oficiální Rock and Roll Hall of Fame v Clevelandu (Ohio). Diva i její auto do ní rozhodně patří.

Rodina se jej ovšem rozhodla prodat a pochopitelně nikoli v nejbližším bazaru za rohem. RM nestanovili žádné rozmezí, ale mělo by určitě změnit majitele za alespoň 400 tisíc dolarů (9,7 milionu korun). Pravověrní fanoušci si ho určitě nekoupí, ale doufejme, že se dostane do těch správných rukou.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)