Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští generace kompaktů Volvo vznikne jako součást joint-venture s Geely

Michal Fokt
Diskuze (4)
Volvo chtělo vyvíjet novou generaci svých vozů nižší střední třídy s jinou automobilkou, nakonec ale technika zůstane "doma" - spolupracovat bude s mateřským čínským Geely.

Volvo chce v budoucnu posílit svou pozici v nižší střední třídě. Zatímco před lety zahrnovala škála modelů typy C30, V40 a S40, tedy třídveřový hatchback, kombi a sedan, v současnosti byla zredukována na pětidveřový hatchback s vizáží kombi. Nová generace ale bude už zase o něco bohatší - z V40 se stane klasické kombi a modelu C30 přibude pár dveří a změní se v pětidveřový hatchback.

V poslední době se hodně mluvilo o nové modulární platformě Volva pro větší modely SPA (Scalable Product Architecture), ta však bude na kompaktní modely příliš velká a Volvo musí draze vyvinout ještě jednu platformu. Na ní původně chtělo spolupracovat s jiným výrobcem a proběhlo na toto téma i několik jednání, ta ale nebyla úspěšná a proto bylo rozhodnuto, že partnerem Volva bude na tomto projektu jeho čínský majitel Geely. Za tím účelem už ve švédském Gothenbergu vznikla speciální divize China Euro Vehicle Technology (CEVT).

Společně vytvoří platformu CMA (Compact Modular Architecture), kterou kromě Volva využijí i čínská auta podobné velikosti, v jejich případě ale budou použity méně vyspělé motory, podvozky a elektronické systémy. Zatím to není stoprocentně jisté, ale kromě C30 a V40 by platformu CMA měl využívat i kompaktní crossover XC40. První model s CMA by se měl objevit do tří let, tedy v roce 2017, zatím ale není známo, zda přednost dostane tradičnější kombi V40 nebo pětidveřák.

Michal Fokt
Diskuze (4)
Avatar - 3_diamanty
25. 3. 2014 08:23
Re: V50 ?!
kedysi bola aj V40 [odkaz] ale potom neskor sa preslo na oznacenie v50 [odkaz] mas pravdu ... priznam sa ze ja sa z toho ako to autor pise neviem vysomarit
Avatar - 3_diamanty
25. 3. 2014 08:19
Re: Fokt a Gothenberg
autor clanku to opat raz nezvladol... navyse pisat pri rade v40 ako o tradicnejsej verzii kombi je tiez na zvazenie.... nepride mi v tejto triede od volva kombik ako tradicnejsi.... ano vascie volva ako V70 su tradicnejsie ako taka S60 alebo S80 ale v nizsej strednej triede sa mi tradicnejsi kombik nezda voci sedanu.... ja celemu clanku moc nerozumiem.... su tam chyby aj gramaticke a cely je akosi zvlastne formulovany.... chaoticky
Avatar - Aladeen
24. 3. 2014 18:01
V50 ?!
Kombi nebolo označované náhodou ako V50 ?! 8-s