Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut v Číně v červnu třetí měsíc za sebou klesl

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
Zveřejněný údaj o počtu prodaných vozů zahrnuje osobní i komerční auta. Tempo propadu v červnu zrychlilo z květnových 0,4 procenta. V dubnu se prodej snížil o 0,5 procenta.

Prodej automobilů v Číně v červnu pokračoval již třetí měsíc v propadu. Celkem se prodalo 1,8 milionu vozů, což bylo o 2,3 procenta méně než ve stejném měsíci loňského roku. Za celé první pololetí sice prodej mírně stoupl o 1,4 procenta na 11,85 milionu vozů, byl však nejnižší za nejméně šest let. Uvedl to čínský svaz výrobců aut CAAM, který současně výrazně zhoršil výhled prodeje na celý letošní rok.

Podle analytiků ke slabšímu prodeji přispívá propad akciových trhů, který poškodil poptávku, a zpomalující ekonomika. Hrubý domácí produkt Číny loni vzrostl o 7,4 procenta, nejpomaleji za 24 let. V prvním čtvrtletí tempo růstu dále zpomalilo na sedm procent. Mnoho ekonomů očekává další snížení růstu ve druhém čtvrtletí kvůli slábnoucím investicím a slabé domácí poptávce, které nepodpořily ani stimulační opatření přijatá vládou na pomoc růstu.

CAAM v lednu předpověděl, že za celý letošní rok čeká růst prodeje osobních a komerčních aut o sedm procent na 25,1 milionu vozů. V březnu varoval, že prodej zřejmě poroste pomaleji než loni, kdy se zvýšil o 6,9 procenta. Nyní však svaz svůj výhled dále zhoršil a čeká růst prodeje jen o tři procenta, napsala agentura Reuters.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
13. 7. 2015 09:26
Re: A to je všechno?
Pro koncern jako je Volkswagen to je smyslupný cíl. Nesmyslný je to jen pro výrobce co chtějí dělat jen exkluzivní vozy a tu exkluzivitu si za každou cenu udržet.
12. 7. 2015 23:25
Re: pokles vs. propad...
No prodeje od leden-květen -5%, červen další pokles. Na to, že byla Čína pro VW dojná kráva tak jí být přestává. Takže si můžou nechat zdát o růstech 15, 20% na jaké byli zvyklí.
12. 7. 2015 21:54
Re: A to je všechno?
... ja doufam, ze vw nejvetsim vyrobcem na svete nikdy nebude... a duvod? je to naprosto nesmyslny cil, ktery si zaslouzi byt nedosazen uz jen prave proto... jinak sam mam dva vozy vw ;-)
12. 7. 2015 21:52
pokles vs. propad...
tak cervnove prodeje poklesly o 2,3%, ale senzacechtivy pisalek pise o propadu prodeju. asi upad...
12. 7. 2015 20:10
Re: A to je všechno?
Ale nevím jestli budou ještě oslavovat....čínské automobilky posilují na úkor globálních...a návrat k gigantickým růstům je nenávratně pryč...